Annons
Nyheter

Stal militärens "Galtar" – fängelsedom står fast

Två personer dömdes i tingsrätten till fängelse för att ha stulit två bepansrade terrängbilar från ett av Försvarsmaktens förråd. Nu fastställer hovrätten domen.
Brott • Publicerad 7 februari 2023
Stridsfordonet "Galten" har bland annat använts av svenska styrkor i Afghanistan. Arkivbild.Foto: Tobias Wallström/TT

Det var i februari 2020 som två av militärens terrängbil 16, "Galten" kallad, stals från Försvarsmaktens förråd i Enköping.

Ett av fordonen hittades dagen därpå övergivet i västmanländska Tillberga, prydligt parkerat utanför ett äldreboende. Det andra återfanns ett dygn senare i Salatrakten, efter att rikslarm utfärdats.

Annons

Flera personer åtalades för inblandning i stölden, varav två 30-åriga män dömdes till två års fängelse. Männen tog sig enligt tingsrätten in på området genom att klippa upp ett stängsel. Enligt en av männen, som erkänt att han kört iväg med en av bilarna, satt nyckeln i fordonets tändningslås.

Två andra män dömdes till villkorlig dom och böter för grovt olovligt brukande av fordonen. En av dem filmade när de nöjesåkte i skogen och delade filmerna i sociala medier.

En femte man dömdes för grovt häleri. Enligt tingsrätten köpte mannen en av bilarna för 10 000 kronor, och uppgav i chattar att han köpt sig en "skogsbil som kan köra ner träd". Även han fick villkorlig dom och böter.

Domen överklagades av de båda fängelsedömda männen, samt en av männen som dömdes för grovt olovligt brukande av fordonen. På tisdagen meddelade Svea hovrätt att tingsrättens dom står fast.

"Hovrätten delar fullt ut tingsrättens bedömning om vad som är utrett i målet", skriver man i domen.

De sju ton tunga och 2,8 meter höga bepansrade terrängfordonen uppfyller höga krav när det gäller min- och splitterskydd, och används främst för trupptransporter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons