Annons
Nyheter

Hovrätten prövar mutmisstankar mot Teliachefer

Tingsrätten friade Telias ex-vd Lars Nyberg och två andra tidigare chefer i bolaget från misstankar om att de betalat mutor till ledarskiktet i Uzbekistan för att få 3G- och 4G-licenser i landet. Domen överklagades och nu inleds förhandlingar i Svea hovrätt.
Brott • Publicerad 21 september 2020
Lars Nyberg, Telias före detta vd, inför tingsrättsförhandlingen gällande mutbrott 2018. Nu är det dags för förhandling i Svea hovrätt efter att den friande tingsrättsdomen överklagats. Arkivbild.
Lars Nyberg, Telias före detta vd, inför tingsrättsförhandlingen gällande mutbrott 2018. Nu är det dags för förhandling i Svea hovrätt efter att den friande tingsrättsdomen överklagats. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svea hovrätt ska pröva om Telias förre vd Lars Nyberg och hans två kollegor gjort sig skyldiga till mutbrott under perioden 2007-2010 när det svenska telekomföretaget hade verksamhet i den forna Sovjetsstaten Uzbekistan.

Enligt åklagaren betalade Telia mutor på cirka tre miljarder kronor till den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova som kunde utverka beslut så att Telia fick bedriva verksamhet i landet.

Annons

Försvaret har hävdat att även om diktatorsdottern fick pengarna mot att Telia fick sina tillstånd var Gulnara Karimova inte en mutbar person enligt svensk lags definition.

Stockholms tingsrätt friade de tre åtalade den 15 februari förra året. Enligt domen ingick inte Gulnara Karimova i den begränsade krets som enligt svensk lag är mutbara. Detta eftersom hon inte formellt ansvarade för myndighetsutövning. Om hon i praktiken gjorde det, i kraft av sitt nära släktskap med Islam Karimov, har ingen betydelse enligt tingsrättens resonemang.

Förhandlingarna i Svea hovrätt, som inleds den 21 september, beräknas pågå i 33 dagar och avslutas i december.

Fakta: Uzbekistanaffären

Dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company), till 37,3 procent ägt av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 tillsammans med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägdes av diktatorsdottern Gulnara Karimova, som tjänade cirka tre miljarder kronor på affärerna 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Telia enades 2017 med myndigheter i USA och Nederländerna om att betala 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor, och medgav brott mot amerikansk lag. USA:s mutlag är mycket vittgående och kan tillämpas på transaktioner i amerikansk valuta eller om mejl passerat servrar i USA.

Det svenska målet gäller däremot de tre inblandade chefernas personliga ansvar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons