Annons
Nyheter

Hovrätten tar upp rymdstensfall

Rymden • Publicerad 13 februari 2023
Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg hittade stenen. Arkivbild.
Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg hittade stenen. Arkivbild.Foto: Naturhistoriska riksmuseet/TT

Svea hovrätt ger prövningstillstånd för det uppmärksammade fallet gällande en meteorit som hittats i Enköping 2021, skriver ATL.

Tingsrätten i Uppsala dömde strax före jul att stenen skulle tillfalla Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg, som hittat den på Refvelsta gods.

Annons

Markägaren Johan Benzelstierna von Engeström var av en annan åsikt och överklagade.

Fallet är unikt i svensk rättshistoria och lagstiftningen gav inte någon tydlig vägledning på förhand. Man får inte ta sten från annans mark, enligt brottsbalken, men för fornfynd finns det särlagstiftning. Meteoriter nämns inte överhuvudtaget.

Stenen tillföll männen eftersom tingsrätten ansåg att den är ett föremål som av en slump hamnat på Benzelstierna von Engeströms mark, och därmed lös egendom. Benzelstierna von Engeström å sin sida anser att stenen är fast egendom och får nu driva sin sak i hovrätten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons