Annons

Dödsmisshandeln av hemlös inte mord

Den hemlöse mannen i Huskvarna misshandlades till döds av två pojkar. Men inte heller Göta hovrätt anser att det handlade om ett mord.
Våldet var inte av det slag som normalt leder till döden och mannens dåliga hälsotillstånd anses ha bidragit till att han avled, enligt domen.
Brott • Publicerad 5 april 2019
Smedbyparken i Huskvarna där en hemlös man från Rumänien hittades död i början av augusti.
Smedbyparken i Huskvarna där en hemlös man från Rumänien hittades död i början av augusti.Foto: Thomas Johansson/TT

Den hemlöse mannen misshandlades svårt i en park i Huskvarna förra sommaren. Att misshandeln ledde till döden är enligt Göta hovrätt ställt utom allt rimligt tvivel.

Däremot var pojkarna, som var 16 respektive 14 år gamla vid händelsen, enligt rätten inte medvetna om att mannen kunde dö av misshandeln.

Annons

– Det här våldet har inte varit av karaktären att det typiskt leder till döden, säger Charlotta Riberdahl, en av domarna, vid en pressträff.

Hovrätten hänvisar också till att den hemlöse mannens allmänt dåliga hälsotillstånd var en bidragande orsak till att han avled.

Samma straff

I stället fastställs tingsrättens dom mot den äldre av de båda pojkarna, som därmed döms för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård i fem månader. Hovrätten anser det bevisat att även den yngre av pojkarna, som var för ung för att straffas, gjort sig skyldig till grov misshandel.

Beslutet innebär samtidigt att de anhöriga inte kommer att få något skadestånd.

Den nu 17-årige pojkens advokat Anders Tolke välkomnar domen.

– Det är ingen hemlighet att min klient är nöjd med hovrättens dom. Han förklarade sig nöjd efter tingsrättens utslag, säger Tolke till TT.

– Vår uppfattning är att bevisningen inte räckte till en annan bedömning. Men vi delar inte bedömningen att min klient orsakat mannens död.

Även den yngre pojken är nöjd, trots att hovrätten anser att han gjort sig skyldig till grov misshandel.

– Men det är en formalitet. Han erkände ju själv i tingsrätten, säger hans advokat Martin Cullberg.

Inte mord

Det var på morgonen den 8 augusti 2018 som den hemlöse mannen hittades död i Smedbyparken i Huskvarna. Det var dock först vid obduktionen en vecka senare som det uppdagades att han avlidit av kraftigt våld.

Annons

Enligt tingsrätten gick det inte att utesluta att någon annan än pojkarna orsakat mannens död, ett domslut som blev mycket omdebatterat. Nu fastställer Göta hovrätt domen, men kommer samtidigt fram till att det var pojkarnas misshandel som ledde till dödsfallet.

– Hovrätten har funnit, precis som jag hela tiden har hävdat, att det är praktiskt taget uteslutet att någon annan orsakat mannens död. Därmed har vi klarat upp det är ärendet, säger kammaråklagare Linda Schön.

Att rätten dömer för grov misshandel och inte för mord eller vållande till annans död är inte väsentligt anser hon.

– Det är straffrättsliga avgöranden. Jag tycker det viktiga med den här domen är att det nu är klart vem som har orsakat mannens död.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons