Annons

HRW: Ukraina använder förbjudna minor

Ukraina har använt förbjudna minor mot Rysslands invasionsstyrkor, larmar människorättsorganisationen Human rights watch (HRW).
De så kallade fjärilsminorna är spridda över stora områden. Ryssland har också använt dem, men det är ingen ursäkt för Ukraina, anför HRW.
Ukraina • Publicerad 1 februari 2023
En varningsskylt för att det kan finnas landminor i området. Bilden är från ett område nära Ukrainas huvudstad Kiev i juni förra året.
En varningsskylt för att det kan finnas landminor i området. Bilden är från ett område nära Ukrainas huvudstad Kiev i juni förra året.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

"Ukraina förefaller i hög grad ha spritt personminor i Izium-området i nordost", säger HRW:s vapenexpert Steve Goose i en rapport som organisationen har släppt.

Ryska styrkor ockuperade staden Izium mellan april och september förra året – varpå återtog Ukraina området i sin stora motoffensiv.

Annons

Enligt USA-baserade HRW placerade de ukrainska styrkorna ut tusentals så kallade fjärilsminor under ockupationen av Izium.

Farliga och förbjudna

Sådana minor skjuts ut eller släpps från luften, varpå de singlar ned och landar på marken som en traditionell landmina, avsedd att explodera när en person trampar på dem. Syftet är främst att skada och slita av lemmar, med amputationer som följd.

Minst 50 civila, inklusive fem barn, ska ha skadats av minorna i området kring Izium, enligt HRW.

Både Ukraina och Ryssland har fjärilsminor, som är av den sovjetiska modellen PFM-1. Även Ryssland har använt sig av dem i kriget.

"Ryska styrkor har upprepade gånger använt antipersonella minor och begått grymheter över hela landet, men det rättfärdigar inte ukrainsk användning av dessa förbjudna vapen", säger Steve Goose.

Användningen av personminor är förbjuden enligt en FN-konvention från 1997 som över 160 länder undertecknat, bland dessa Ukraina. Ryssland har inte undertecknat konventionen.

Ska utredas

Ukrainas utrikesdepartement skriver i ett uttalande på tisdagseftermiddagen att uppgifterna i rapporten kommer att utredas ordentligt av berörda myndigheter i Ukraina, och understryker samtidigt att man står fast vid sina internationella förpliktelser.

"Ryssland, efter att ha attackerat Ukraina, använde och använder hela utbudet av förbjudna minor", skriver utrikesdepartementet och poängterar att ryska styrkor använder den typ som HRW-rapporten belyser.

Ukraina hade år 2020 i enlighet med FN-konventionen förstört större delen av det gamla sovjetiska lagret av personminor som fanns i landet. 2021– ett år innan Ryssland inledde sitt fullskaliga anfallskrig – meddelade Kiev att det återstod 3,3 miljoner personminor i landet att förstöra.

HRW säger att Ukraina fick ta del av människorättsorganisationens slutsatser i november förra året.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons