Annons
Nyheter

Huawei överväger stämma Sverige

Sverige har brutit mot ett gammalt investeringsskyddsavtal, hävdar kinesiska Huawei som i en formell skrivelse till bland andra statsminister Stefan Löfven hotar med att dra svenska staten inför en skiljedomstol.
Ekonomi • Publicerad 5 januari 2021
Kenneth Fredriksen, Huaweis Sverigechef. Arkivbild.
Kenneth Fredriksen, Huaweis Sverigechef. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Det är Dagens industri som kan berätta om brevet som Huawei ställt till, förutom Löfven, även utrikesminister Ann Linde, näringsminister Ibrahim Baylan och handelsminister Anna Hallberg.

I brevet åberopas investeringsskyddsavtalet mellan Kina och Sverige från 1982 och som uppdaterades 2004. Och i det avtalet nämns att tvister som inte kan lösa ska gå till en internationell skiljedomstol, skriver Di.

Fem miljarder

Annons

Enligt skrivelsen har Sveriges agerande allvarligt skadat den kinesiska telekomleverantörens affärsintressen. Så mycket som över fem miljarder kronor i tappade intäkter kan bli konsekvensen av att Post- och telestyrelsen, med Säpos argument om hot mot Sveriges säkerhet som viktig ingrediens, stängt Huawei ute från byggandet av 5G-nät i Sverige.

På Di:s fråga till svenske Huaweichefen Kenneth Fredriksen om brevet till regeringen ska ses som ett hot om stämning, svarar han:

– Absolut inte. Det här är nästan ett rop på hjälp från vår sida. Vi anser ju att det här drabbar oss orimligt hårt, och vi tycker att det som ligger i PTS villkor för 5g-auktionen inte är genomtänkt.

Göra uppmärksam

När han för tidningen får utveckla varför det inte ska ses som ett hot, fortsätter han:

– Det är egentligen mer ett försök att göra den svenska regeringen uppmärksam på vad som är på väg att hända. Vi har ju försökt genom dialog en längre tid gå svenska myndigheter till mötes. Vi ser att det som PTS har lagt in i 5g-auktionsvillkoren bryter mot en rad lagar och regler, inklusive det vi nu poängterar. Vi hoppas självklart att vi slipper driva det här genom rättssystemet, för vi menar att det kan lösas genom en god dialog.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons