Annons
Nyheter

Domen: Huawei stoppas i Sverige

Kinesiska Huawei stoppas i Sverige. Det är innebörden av förvaltningsrättens dom.
Ekonomi • Publicerad 22 juni 2021
Ett dråpslag för Huawei. Arkivbild.
Ett dråpslag för Huawei. Arkivbild.Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Huwaies Nordenchef, norrmannen Kenneth Fredriksen. Arkivbild.
Huwaies Nordenchef, norrmannen Kenneth Fredriksen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"Förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets­polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige", skriver Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

– Vi är förstås besvikna, säger Huaweis nordiske vd Kenneth Fredriksen.

Annons

Han har inte läst igenom hela domen, men konstaterar att det fortsatt saknas konkreta bevis för att Huawei skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige, och att domstolen enbart lutar sig mot Säpos utlåtande.

Utvärdera läget

Vad som händer nu, om bolaget kommer att överklaga, är för tidigt att säga:

– Vi ska värdera vad vi nu ska göra vidare, säger Fredriksen.

Domstolen konstaterar samtidigt att Post- och telestyrelsen (PTS) har begått fel i handläggningen.

– PTS skulle ha kommunicerat med Huawei inför beskedet, säger Ulrika Melin.

Men det ändrar ändå inte själva beslutet, enligt Melin.

Även befintlig utrustning

Rätten slår också fast att PTS haft skäl för sitt beslut att även befintlig utrustning från Huawei i nuvarande kommunikationsnät måste tas bort, senast 2025.

"Förvaltningsrätten anser att utredningen i målen ger stöd för att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5G-näten. Även beroenden i centrala funktioner av personal eller funktioner i utlandet kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet", skriver domstolen.

PTS är förstås nöjt:

– PTS välkomnar förvaltningsrättens avgörande. Beslutet innebär att PTS beslut om tillståndsvillkor gäller, och tillståndshavarna ska hålla sig till de tillståndsvillkoren när de bygger telenät, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

Dråpslag

Annons

För Huaweis del är det här ett dråpslag. Den kinesiska telekomjätten får betydligt svårare att verka i Sverige nu.

– Men vi gör mer än bara 5G, säger Fredriksen.

Fast Sverige försvagas samtidigt som telekomland när Huawei slängs ut, anser bolaget självt.

– Det påverkar hela Sverige som digital nation, sade Kenneth Fredriksen inför beskedet.

Och det i sin tur påverkar, enligt Fredriksen, hela den svenska telekommarknaden som är sammanflätad med partners och leverantörer. Konkurrensen försämras också, enligt honom.

Utgör ett hot

I höstas beslöt Post- och telestyrelsen (PTS) att kinesiska telenätsbyggare inte skulle få vara med när Sverige rustar för den nya tekniken 5G. Med den nya lagen och framför allt Säpo i ryggen beslöt myndigheten att Huawei utgör en säkerhetsfara eftersom bolaget är kinesiskt och därmed kan utnyttjas för spionage i de svenska telenäten.

Huawei har hela tiden, senast nu i de rättsliga förhandlingarna gentemot PTS, envist hävdat sin oskuld – det finns ingen koppling till den kinesiska staten.

Bakgrund: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE", skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE i gamla nät ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage och har överklagat beslutet från PTS. Efter rättslig förhandling under våren kommer nu domen från Förvaltningsrätten i Stockholm, som alltså går på PTS linje.

Länder som Australien, Storbritannien och USA har satt stopp för utrustning från Huawei i 5G-näten med hänvisning till att tekniken skulle kunna användas av kinesiska staten för spionage. Flera länder, som Danmark och Norge, har också diskuterat ett nationellt stopp. Även Tyskland har diskuterat frågan men landets nya it-säkerhetslag innebär inte ett explicit förbud mot Huawei-utrustning.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons