Annons
Nyheter

Humanitära korridorer kan gynna Putin

Försöken att upprätta så kallade humanitära korridorer för civila i Ukraina har hittills misslyckats.
För Ukraina utgör projekten ett dilemma.
Ukraina • Publicerad 7 mars 2022
Ukrainska flyktingar vid den polska gränsen på måndagen.
Ukrainska flyktingar vid den polska gränsen på måndagen.Foto: Markus Schreiber AP/TT

Å ena sidan vill den ukrainska regeringen skydda civilbefolkningen så mycket som möjligt. Å andra sidan kan det underlätta för Ryssland.

– Ett möjligt syfte är att få ut de civila ur städerna för att mer effektivt kunna bomba med artilleri och motsvarande, säger Oscar Jonsson, som är expert på rysk krigföring vid Försvarshögskolan.

Annons

Det blir också lättare att inta en stad om den töms på invånare.

Civil olydnad

– Framför allt när det varit mycket civil olydnad och motstånd i de här städerna, där civila protesterat och ställt sig framför stridsvagnar men även åkt med i bilar och kastat molotovcocktails på ryska stridsfordon, säger Jonsson.

Samtidigt finns det knappast något alternativ till att möjliggöra för de civila som vill lämna stridszonerna.

Hittills har försöken att upprätta de humanitära korridorerna misslyckats. I helgen avbröts två försök att evakuera civila i Mariupol när eldupphöret avbröts och staden utsattes för beskjutning.

Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) var det runt 20 000 personer som försökte fly.

Bara till Ryssland

Den ryska militären uppgav på måndagsmorgonen att ett eldupphör skulle börja gälla under morgonen i Kiev, Mariupol, Charkiv och Sumy och att "humanitära korridorer" skulle upprättas för civila i områdena.

Enligt den statligt kontrollerade ryska nyhetsbyrån Ria Novosti ska dock den enda humanitära korridoren från Kiev gå till Belarus, och korridoren för de civila som lämnar Charkiv ska leda till Ryssland.

De erbjudandena om humanitära korridorer avfärdas från Kiev.

– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk och tillägger att civila inte kommer att ta sig till Belarus och sedan ta ett plan till Ryssland.

– Det är extremt märkligt. Vilka civila är sugna på att ta sig in till angriparen, säger Oscar Jonsson.

Bildsätter kriget

Annons

Han tror att det från rysk sida inte i första hand handlar om att rädda civila.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att läsa de här humanitära korridorerna som en bildsättningsfråga snarare än ett sätt att rädda civila. Putin har ju sagt att han ska stoppa ett folkmord, och då är det klart att det måste synas i praktiken att han försöker rädda en civilbefolkning, säger Oscar Jonsson.

– Det är dels den praktiska frågan att det blir lättare att bomba en stad och få bort folk som står emot, dels att få ihop det med hans bildsättning av hela kriget, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons