Annons
Nyheter

Hundratusentals kongoleser mötte påven

Påve Franciskus besöker Kongo-Kinshasa och har hållit mässa inför hundratusentals människor. Den katolska kyrkans överhuvud predikade för försoning i ett land som slitits sönder av konflikter.
Kongo-Kinshasa • Publicerad 1 februari 2023
Påve Franciskus på N'Dolo-flygplatsen i Kinshasa på onsdagen.
Påve Franciskus på N'Dolo-flygplatsen i Kinshasa på onsdagen.Foto: Jerome Delay/AP/TT
Mässdeltagare på flygplatsen i Kinshasa.
Mässdeltagare på flygplatsen i Kinshasa.Foto: Samy Ntumba Shambuyi/AP/TT

Påven landade i landet på tisdagen. På onsdagsmorgonen mötte han en väldig folkmassa som samlats på fälten på N'Dolo-flygplatsen i Kinshasa. Påvebesöket är det första i Kongo-Kinshasa sedan 1985.

I sin stora predikan talade Franciskus om de långvariga konflikterna i östra Kongo-Kinshasa och hänvisade till berättelsen om Jesus som förlät de som förrådde honom. Enligt arrangörerna och Vatikanen var det så många som en miljon människor på plats.

Annons

– Vad gott det gör oss att rensa våra hjärtan från ilska och ånger, från varje spår av hat och fientlighet, sade påven.

Många som närvarade hade väntat hela natten vid flygplatsen, för att få plats.

– Kriget kommer att få ett slut tack vare påvens böner, sade 63-åriga Eulalie Nzinga, som gick upp fyra på morgonen för att ta sig dit.

I ett mindre framträdande på tisdagen fördömde påven också utländska makters plundring av kongolesiska naturresurser och en "kolonialistisk mentalitet" som ännu drabbar landet.

Kongo-Kinshasa är konstitutionellt ett sekulärt land, men katolicismen är den klart största religionen. Omkring 40 procent av landets 105 miljoner invånare är katoliker, enligt olika beräkningar.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons