Annons
Nyheter

Hur farligt är Tiktok egentligen?

Förbud, larm och kritiska rapporter. Tiktok fortsätter att skapa rubriker. Men är den populära appen verkligen farlig? Och i så fall varför?
Det här är en genomgång av den senaste tidens turer kring Tiktok.
Tech • Publicerad 12 mars 2023
Tiktok skapar rubriker inom flera olika områden. Men är appen farlig att använda?
Tiktok skapar rubriker inom flera olika områden. Men är appen farlig att använda?Foto: Janerik Henriksson/TT

1. Tiktok, vad är det för app egentligen?

Tiktok är korta filmklipp om allt möjligt. Det är också ett sätt för användarna, en stor majoritet ungdomar, att hålla kontakten med varandra. Tiktok är även en nyhetskälla för stora grupper, där finns det kritik mot att appen visar en smal och skev bild av verkligheten – en så kallad filterbubbla.

Annons

2. Det låter som många andra appar, varför skulle just Tiktok vara farligt?

Därför att moderbolaget bakom appen är ett kinesiskt företag, Bytedance. Och, menar kritikerna, som kinesiskt företag lyder de under kinesiska lagar där Kina kan klampa in och plocka ut information både ur bolaget men också om alla som använder appen.

3. Varför skulle Kina bry sig om enskilda användare på Tiktok?

Det är en definitionsfråga. För de flesta är appen förmodligen inte farligare än andra liknande sociala medier, men personer som sitter inne på säkerhetskänslig information bör vara vaksamma. Det menar i alla fall en lång rad länder, däribland USA, Kanada, Danmark, Tjeckien och EU-kommissionen – alla har på ett eller annat sätt sagt att statsanställda inte bör ha appen för att det finns en risk för övervakning från Kina.

4. Finns det mer kritik mot appen, förutom den politiskt laddade?

Ja, även appens innehåll har pekats ut som problematiskt. En stor del av materialet på Tiktok drivs av det som unga användare producerar, där finns det kritik mot utseendefixering, att digitala filter skapar sjukliga kroppsideal samt att appen bidrar till och förvärrar ångest och mental ohälsa. Det är inget unikt för Tiktok, men då appen är extra populär hos just ungdomar har kritiken varit extra hård.

5. Hur ska jag tänka som förälder kring att barnen vill vara på Tiktok?

Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen, har handfasta tips:

– Sätt dig ner med barnet och öppna ett konto som är stängt till att börja med, senare kan barnet kanske ha ett öppet konto som vem som helst kan se. Prata med barnet om att innehållet lätt får fötter och att det man lägger ut finns kvar för alltid, barn har inte alltid det konsekvenstänkandet.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen, säger att kommunikation är det viktigaste:

Annons

– Generellt bör man prata mer med sina barn om vad som händer på nätet än att försöka övervaka. Det är viktigt även om det är saker som man inte pratat om tidigare.

6. Vad säger Tiktok själva om kritiken?

De förnekar att kinesiska staten på något sätt skulle kunna komma åt användares information, eller att företaget övervakas. I dagarna presenterade Tiktok en satsning på ett nytt europeiskt datacenter i Norge som de menar är ännu ett led i arbetet med att säkra upp användarnas data på bästa sätt.

Fakta: Tiktok

Tiktok är en app där användarna främst skapar och delar korta filmklipp, ofta tillsammans med musik. Tiktok ägs av kinesiska Bytedance, som lanserade appen i Kina 2016 under namnet Douyin.

Tiktok är en av världens snabbast växande sociala medier-plattformar och är speciellt populär bland barn och unga. Exakta antalet användare är svårt att få fram när det gäller sociala medier, men Tiktok uppskattas ha omkring en miljard aktiva användare. Facebook har som jämförelse nästan tre miljarder aktiva användare.

Kinas inflytande över appen och i förlängningen över möjligheten att påverka dess användare har varit föremål för internationell debatt i flera år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons