Annons
Nyheter

Hur många björnar finns det i Norrbotten?

Det var fem år sedan senast – men nu på lördag är det dags för en ny inventering av björnspillning i Norrbotten, rapporterar .
Djur • Publicerad 16 augusti 2021
Dags att kartlägga brunbjörnarna igen. Arkivbild.Foto: Berit Roald/NTB/TT

Länsstyrelsen i länet vill ha allmänhetens hjälp att samla in spillningen. Utifrån den dna man hittar i avföringen kan man få kunskap om bland annat hur många björnar det finns och vilken geografisk spridning stammen har.

Myndigheten distribuerar ett särskilt insamlings-kit till bland annat bensinstationer och butiker. Men även utan ett sådant går det bra att börja plocka.

Annons

"Ta med dig lite spillning i en ren påse, till exempel en hundbajspåse. Notera datum och fyndplatsens koordinater. Sen kan du hämta ett provtagnings-kit när du har möjlighet", säger projektledaren Rebecca Forsberg på länsstyrelsens sajt.

Kampanjen pågår från den 21 augusti till den 31 oktober.

Björnspillningsinventeringar sker med femårsintervall i björnlänen Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland och Dalarna.

Länsstyrelserna i samarbete med Svenska Jägarförbundet arrangerar det hela och Naturhistoriska riksmuseet tar emot proven för analys.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons