Annons
Nyheter

Hurtigruten om virusutbrottet: Vi har svikit

Hurtigruten ställer in sina kryssningar och erkänner dåliga rutiner efter virusutbrottet på ett av fartygen. Det norska folkhälsoinstitutet FHI anser att rederiet kan ha brutit mot landets regler när man inte testade besättningen.
Saken ska nu utredas av polis.
Norge • Publicerad 3 augusti 2020
Hurtigrutskeppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.
Hurtigrutskeppet MS Roald Amundsen vid kajen i Tromsø.Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

I ett pressmeddelande uppger Hurtigruten att alla "expeditionskryssningar" stoppas tills vidare. Det är en slags lyxkryssningar som görs med tre av rederiets drygt tio fartyg. Övrig verksamhet, som bland annat består av färjelinjer i norska fjordar, berörs inte av stoppet.

Ett av kryssningsfartygen är MS Roald Amundsen, som hålls i karantän i Tromsø. Hittills har 36 personer ur den 163 man starka besättningen på fartyget testat positivt för covid-19. De flesta är från Filippinerna, som är klassat som ett riskområde.

Annons

Även flera passagerare är smittade och testning för att se om fler har smittats pågår. Enligt norska TV2 har 386 passagerare från 69 kommuner satts i karantän och man arbetar med att kartlägga alla passagerare som har varit ombord på fartyget under de senaste två veckorna.

Myndighet kritiska

Enligt FHI gäller infektionssituationen två resor med MS Roald Amundsen runt Svalbard, båda i slutet av juli, med på- och avstigning i Tromsø.

Myndigheten menar att besättningen borde ha satts i karantän och testats innan de började jobba på fartygen.

Den norska regeln om resekarantänen säger att besättningar som samlas på ett fartyg först måste sitta i karantän i Norge. Men rederiet menar att den regeln infördes efter sista avgången från Tromsø.

Sedan uppgifterna framkom har den norska polisen meddelat att de kommer att utreda huruvida Hurtigruten har brutit mot landets virusregler.

Handelsminister Bent Høie (H) uttalade sig under måndagen om händelsen och sade då att förtroendet för Hurtigruten tagit skada av det som inträffat. Høie meddelade även att fartyg med fler än 100 personer ombord från och med nu förbjuds att lägga till i norska hamnar.

"Vi har svikit"

Bolagets koncernchef Daniel Skjeldam bad vid en presskonferens om ursäkt för hur de hanterat situationen.

– Jag ska vara gränslöst ärligt: Vi har svikit, vi har gjort fel. Det vi ser nu är inte det som Hurtigrutten ska stå för eller det vi är. Från företagets sida så beklagar jag det här innerligt. Den pågående genomgången av händelseförloppet tyder på flera avvikelser från procedurerna, sade Skjeldam vid presskonferensen.

– För att sammanfatta: Hade vi följt procedurerna så hade vi antagligen inte fått smitta ombord. Hade vi haft bättre kontroll på informationen internt så hade vi troligen informerat gästerna ombord redan på onsdag kväll. Då hade vi inte låtit passagerarna gå i land på fredagen.

Fakta: Norska karantänsregler

Norges karantänsregler innebär att exempelvis skeppspersonal som kommer till Norge måste sättas i karantän på lämplig plats i tio dygn efter ankomst till Norge. Detta gäller både länder i EES/Schengenområdet med en hög spridning av infektioner (röda länder) och de som kommer från länder utanför EES/Schengenområdet.

Man får endast lämna karantänsplatsen om man kan undvika kontakt med andra människor, alternativt hålla avstånd på två meter eller hålla umgänget till mindre än 15 minuter.

Testning för covid-19 ska ske i Norge, inte i ursprungslandet.

Källa: Norska TV2

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons