Annons
Nyheter

World Pride invigdes i Malmö

I ett myller av vajande regnbågsflaggor stegade paraden in på Malmö stadion.
Talare, politiker och artister var på plats när World Pride invigdes på torsdagen.
Under de kommande dagarna sätter över 1 000 evenemang färg på grannstäderna på var sin sida sundet.
Pride • Publicerad 12 augusti 2021
World Pride-paraden på Malmö stadion på torsdagen.
World Pride-paraden på Malmö stadion på torsdagen.Foto: Johan Nilsson / TT

Efter sju års väntan och arbete invigdes World Pride i Malmö under torsdagen.

Sambaorkestern Bateria Malmö smattrade igång och World pride-paraden tågade ut på Malmö stadions löparbanor. På scenen stod konferenciererna, operasångaren Rickard Söderberg och före detta fotbollsspelaren Jeanette “Vantze” Rosengren.

Annons

2 500 besökare fick höra Eurovison Song Contest-vinnaren Loreen riva av sin vinnarlåt Euphoria, som satte igång ett koppel gästtalare, politiker och artister.

Den miljöpartiske jämställdhetsministern Märta Stenevi gick först i paraden innan hon själv höll tal om stoltheten över att World Pride arrangeras i hennes hemstad.

World Pride och Euro Games

Temat för årets World Pride är "du är inkluderad" och arrangeras samtidigt som Euro Games i Malmö och Köpenhamn.

Mellan den 12 och 22 augusti kommer besökarna bjudas på allt från inkluderande vattenpolo i Köpenhamn till spontanbröllop och workshops om mänskliga rättigheter i Malmö.

– Det här arbetet har pågått sedan 2016. Det betyder otroligt mycket, jag brukar jämföra det med ett OS eller VM. Det är verkligen en internationell plattform för att synliggöra kampen för HBTQIA+-personers rättigheter, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride Malmö.

Samer i Malmö, poliser och Malmö Queer kids var bara några av de 500 deltagarna som marscherade i den coronasäkra paraden. Komikern Marika Carlsson lockade till skratt och Kimahli Powell från Rainbow railroad talade om LGBTQI+-personers rättigheter runt om i världen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, blickade mot Öresundsbron och uppmärksammade att det är första gången World Pride och Euro Games hålls samtidigt och arrangeras i två städer.

Över 20 sporter

I Köpenhamn äger större delen av Euro Games rum. Runt om i den danska huvudstaden är alla idrottare välkomna att tävla mot varandra, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

Över 20 sporter, allt från vattenpolo till fotboll, kommer att utövas i Köpenhamn. Malmös bidrag till Euro Games är konståkningen som äger rum på Malmö isstadion.

World Pride House

På World Pride House, som äger rum på Malmö Live Konserthus, får besökarna medverka vid workshops och kurser som rör politik, sexualitet, hälsa, familj och våld.

Annons

I Folkets park i Malmö arrangeras workshops, aktiviteter och samtal för ungdomar under hela festivalen. Dessutom bjuds det på konstutställningar och performanceframträdanden.

– Jag är ganska övertygad om att alla kan hitta någonting i vårt program i år som passar dem. Allt från föreläsningar till kultur, till konst, till fester, säger Anna Tenfält.

– Det finns något för alla.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons