Annons

IAEA-chefen mötte Rosatom-vd i Ryssland

Rafael Grossi, chef för FN:s internationella atomenergiorgan IAEA, har under dagen träffat ryska företrädare i exklaven Kaliningrad.
Ryssland • Publicerad 5 april 2023
IAEA-chefen Rafael Grossi under en presskonferens i Wien i februari.
IAEA-chefen Rafael Grossi under en presskonferens i Wien i februari.Foto: Heinz-Peter Bader/AP/TT

Bland mötesdeltagarna i Kaliningrad – inklämd mellan Polen och Litauen – fanns utöver Rossi även Aleksej Lichatjev, chef för det statliga ryska kärnenergiföretaget Rosatom.

För en vecka sedan besökte IAEA-chefen Europas största kärnkraftverk i ukrainska Zaporizjzja, som ryska styrkor tog kontroll över i mars i fjol. Sedan dess har Kiev och Moskva anklagat varandra för beskjutning mot anläggningen, vilket har lett till stigande oro för en möjlig kommande katastrof.

Annons

FN har uppmanat till skapandet av en så kallad demilitariserad zon kring kärnkraftverket.

"Jag fortsätter mina försök att skydda Zaporizjzjas kärnkraftverk. Mitt besök på kraftverket nyligen bekräftade det akuta behovet att nå det här viktiga målet, som är i allas intresse", skriver Rafael Grossi på Twitter efter besöket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons