Annons
Nyheter

Ian Lundin: Det är falska anklagelser

De tidigare Lundintopparna Ian Lundin och Alex Schneiter tog på tisdagen plats på de anklagades bänk i Stockholms tingsrätt, åtalade för medhjälp till grova krigsbrott i Sudan.
– Anklagelserna är helt och hållet falska, säger Ian Lundin till ett samlat pressuppbåd.
Brott • Publicerad 5 september 2023
Demonstranter mötte advokaterna när de anlände till tingsrätten.
Demonstranter mötte advokaterna när de anlände till tingsrätten.Foto: Jonas Ekströmer/TT
De tidigare Lundintopparna Alex Schneiter och Ian Lundin under en bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm. Duon står åtalad för medhjälp till krigsbrott i Sudan. Arkivbild.
De tidigare Lundintopparna Alex Schneiter och Ian Lundin under en bolagsstämma på Grand Hotel i Stockholm. Duon står åtalad för medhjälp till krigsbrott i Sudan. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det har varit en väldigt lång process. Vi har haft det här fallet hängande över oss i 14 år och i dag är första dagen på rättegången. Det kommer att vara en väldigt lång rättegång, men vi ser fram emot att försvara oss i domstol, säger Lundin i ett uttalandet på engelska till det massiva pressuppbåd som samlats i Stockholms tingsrätt, innan han kliver in i rättssalen.

Anklagelserna är helt och hållet falska, enigt Ian Lundin.

Annons

– Sudan har plågats av interna konflikter under många, många år, men vi har aldrig haft något att göra med den här konflikten. Tvärtom har vi varit en god kraft i området och företaget har alltid hållit sig till högsta möjliga etiska standard, säger han.

Mastodonträttegången som inleds på tisdag är smått unik, dels i dess omfattning – den kommer att pågå till 2026 – dels rörande anklagelserna som riktar sig mot två tidigare bolagstoppar, misstänkta för medhjälp till grovt folkrättsbrott.

Inleds 1997

Affären sträcker sig över 25 år tillbaka i tid, till 1997 då Lundin Oil under ledning av dåvarande styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter tecknar avtal om oljeprospektering i södra Sudan med det inbördeskrigsdrabbade landets regering.

Två år senare inleder Sudans militär, understödd av regimtrogna miliser, offensiver för att ta kontroll över oljefälten.

– Man brände ned byar, dödade civila, våldtog kvinnor, säger Johan Brosché, docent i freds- och konfliktkunskap specialiserad på Sudan och kallad som expertvittne i rättegången.

Hundratusentals fördrevs och tusentals dödades under offensiverna, vars syfte enligt Brosché var att underlätta oljeutvinning för bolag verksamma i området.

Dödade och fördrev

Ian Lundin och Alex Schneiter åtalades 2021, efter en elva år lång utredning, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan mellan 1999 och 2003.

Regimen i Sudan, hävdar åklagarsidan, dödade och fördrev civila för att säkra svenska Lundin Oils verksamhet i landet.

Duon nekar till alla misstankar. Men enligt åklagarsidan har de understött brotten genom avtal och krav som innebar att militären måste skapa förutsättningar för bolaget att verka i rebellkontrollerade områden.

Krav, hävdar åklagarna, som ställdes med vetskap om att krigföringen "systematiskt innefattade anfall mot civila eller i vart fall urskillningslösa anfall".

Aldrig prövats

Annons

Folkrättsbrotten i området, numera en del av Sydsudan, har utretts och belagts i rapporter från bland andra FN, Amnesty och Human Rights Watch, men aldrig prövats i domstol.

Förhandlingen i det omfattande målet inleds på tisdagen i Stockholms tingsrätt och beräknas pågå till februari 2026 – vilket gör det till den hittills längsta rättegången i Sverige.

Fakta: Längsta rättegången i Sverige

Rättegången i Stockholms tingsrätt inleds tisdag den 5 september och är planerad att pågå till 2026. Det blir därmed den längsta huvudförhandling som har hållits i Sverige.

Åklagarnas och försvarets sakframställningar ska pågå till maj nästa år. Ett 30-tal målsägare förekommer i målet och förhör med dem kommer sedan att hållas fram till november 2024. Det handlar om personer som bland annat ska berätta om hur de fördrevs från området, utsattes för bombningar och skottlossning och hur deras anhöriga dödades under regimens krigföring.

Ian Lundin och Alex Schneiter ska förhöras mellan december 2024 och januari 2025, innan förhör med vittnen påbörjas som kommer att ta nästan hela året. Bara åklagarsidan vill höra ett 50-tal vittnen. Här finns rapportskrivare, forskare, journalister och personer inom Lundin Oils verksamhet. En av dem som ska höras är Carl Bildt, som satt i bolagets styrelse från 2000 till 2006, då han blev Sveriges utrikesminister.

Rättegången är planerad att avslutas med pläderingar från december 2025 till februari 2026.

Källa: Stämningsansökan, Stockholms tingsrätt

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons