Annons
Nyheter

Ica-rättegång inledd: "Köp så mycket du kan"

Den omfattande insiderrättegången mot flera Ica-handlare och deras närstående är inledd. Under den första förhandlingsdagen har åklagaren spelat upp flera telefonsamtal där stora aktieköp diskuteras.
Ekobrott • Publicerad 5 september 2023
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark i Stockholms tingsrätt.
Teckning på två misstänkta Ica-handlare med deras respektive advokater Henrik Olsson Lilja och Conny Cedermark i Stockholms tingsrätt.Foto: Johan Hallnäs/TT
Under tisdagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot 18 personer som misstänks för insiderbrott när Ica avnoterades från börsen 2021.
Under tisdagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt mot 18 personer som misstänks för insiderbrott när Ica avnoterades från börsen 2021.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En av de åtalade är en 66-årig Ica-handlare från sydöstra Sverige. Han är misstänkt för grovt insiderbrott och är den av de tilltalade som åklagaren yrkar ska betala tillbaka högst belopp, över 600 000 kronor.

I ett samtal från den 15 september 2021 som åklagaren spelar upp i rätten säger mannen till sin bankman att han vill att denne ska köpa 5 000 Ica-aktier för två miljoner kronor.

Annons

– Köp så mycket du kan. Och sälj sedan för 25 miljoner, säger han.

– Jag hör rykten. Jag vet inte om ryktena är trovärdiga, men jag tror det, tillägger mannen i samtalet.

"Raderar sms"

Flera av parterna ska enligt åklagare ha köpt aktier mitt i natten under en årlig konferens.

– De raderar sms-konversationer där aktieköpen har diskuterats när de får kännedom om att de misstänks för insiderbrott, säger kammaråklagare Pontus Hamilton när huvudförhandlingen i Stockholms tingsrätt inleds på tisdagen.

– I avlyssnade samtal så framgår det att man tycker att de här konversationerna är besvärande.

Totalt åtalas 18 personer för olika typer av insiderbrott i samband med Icas avnotering från börsen hösten 2021. Tolv av dem är misstänkta för grovt brott, vilket som mest kan ge sex års fängelse.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till handlarna.

Under sin sakframställan framhåller Hamilton att det är en huvudmisstänkt man som anklagas för att, med information från Icaförbundets styrelse, ha läckt insiderinformation till de andra åtalade i målet.

Aktieköp i natten

– Informationen kommer från honom. Sedan går det nedåt till andra personer som sprider informationen vidare. Kopplingarna är tydliga i vår mening, säger han.

– NN (den huvudmisstänkte Ica-handlaren) får den 6 september insiderinformation om ett planerat bud på Ica-Gruppen. Två dagar senare pratar han med sin bror som köper aktier dagen därpå i Ica först av alla, säger Hamilton vidare.

Annons

Åklagaren yrkar på att runt 20,5 miljoner kronor ska betalas tillbaka. Det är summan som brotten tros ha dragit in.

"Missförstånd"

Advokat Conny Cedermark representerar den huvudmisstänkte.

– Det känns bra att förhandlingen kommer igång så att det här missförståndet kan redas ut, säger han till TT strax innan rättegången börjar.

– Åklagarens bevisning bygger på ett missförstånd, där man har lagt samman olika saker som inte har något samband med varandra, säger Cedermark.

Han tillägger att han är mycket optimistisk när det gäller möjligheterna att kunna motbevisa åklagarens version av vad som har hänt.

Rättssalen är fullsatt under den första förhandlingsdagen. Medier är hänvisade till en sidosal.

Rättegången beräknas pågå under nio veckor.

– Om allt flyter på kommer vi förhoppningsvis ha en dom innan jul. Det är avsikten från domstolens sida, säger rådmannen och rättens ordförande Carl Rosenmüller.

Fakta: Insiderbrott

Insiderinformation är information om ett börsnoterat bolag som ännu inte har offentliggjorts.

Den som sitter på sådan information och utnyttjar den för att handla med värdepapper, som aktier, kan göra sig skyldig till insiderbrott.

Insiderbrott och marknadsmanipulation kan ge fängelse i högst två år.

Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons