Idermark hoppar av – extrastämma väntar
Att Lars Idermark väljer att kliva av tolkar Per Bolund som att han förstått att problemen inom banken visat sig vara djupare och mer strukturella än vad man tidigare trott.
Lars Idermark själv framhåller dock att han lämnar banken av hänsyn till andra styrelseuppdrag i skogskoncernen Södra och att medieuppmärksamheten "inte är förenlig med mitt vd-uppdrag", säger han i en kommentar.
Louise Brown, ordförande för organisationen Transparency International Sverige, anser att beskedet är glädjande och ett uttryck för aktivt ägaransvar.
– Trots den väldigt tråkiga utvecklingen av det vi sett inom Swedbank, så känns det nu som ägarna har steppat upp och förstår att de har en möjlighet att påverka och har tagit den möjligheten.
Louise Brown hade hellre sett att avhoppet skett före bolagsstämman den 28 mars då Swedbank troligen kunde sluppit en del av den turbulens som uppstod.
– Det hade varit på sin plats att agera tidigare, men bättre nu än aldrig.
"Inget drömscenario"
Hon får medhåll av Joacim Olsson, vd för Aktiespararna som beklagar att en interimslösning nu ska styra banken, i stället för att ägarna skulle kunna ha fattat beslut på stämman.
Läget är väldigt besvärligt för Swedbank, tycker han.
– Banken befinner sig i en otroligt besvärlig situation med ständiga fortsatta avslöjanden om felaktigheter i olika avseenden, med misstankar hängande över sig om att man vilselett marknaden och amerikanska myndigheter. Det är klart att man inte vill befinna sig i en situation där man står utan ledning.
Avhoppet kom som en överraskning för Carina Lundberg Markow, ägaransvarig hos storägaren Folksam.
– Det var oväntat för oss. I vissa fall är det bra att ansvariga får sitta kvar och reda ut saker och ting när problem inträffar. Nu blev det inte så och då har valberedningen anpassat sig till det här, säger hon.
– Det är inget drömscenario när ett bolag förlorar både vd och styrelseordförande bara under några veckor, men det ger också möjlighet till en omstart.
Styrelsen ses över
Finansinspektionen har samtidigt haft kontakt med vd och ordförande och konstaterar att det är ägarnas och bankens sak att se till att det finns en ledning som tar tag i problemen med förtroendet.
Nu inleds arbetet med att se över hela styrelsen, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund till TT. Beroende på hur lång tid det tar kan en ny stämma sammankallas före sommaren.
Den nya styrelsen ska nu få reda upp den härva som uppdagats det senaste halvåret.
Skandalen briserade i februari då SVT:s Uppdrag granskning avslöjade misstänkt penningtvätt på omkring 40 miljarder kronor inom Swedbank, med koppling till den tidigare uppnystade penningtvättskandalen kring Danske Banks verksamhet i Baltikum.
Ingen kurspåverkan
Sedan dess har nya avslöjanden duggat tätt och strax före stämman sparkades vd Birgitte Bonnesen.
Per Bolund tror att förtroendet för Sveriges finansmarknad har skadats av skandalen.
– Det är något vi måste ta på allra största allvar på internationell nivå för att vi ser vad skadeverkningarna kan bli om man inte stoppar penningflödena till terrorism eller organiserad brottslighet, säger han.
Enligt Per Bolund visar den senaste tidens avslöjanden att bankerna inte tagit situationen på allvar.
– Oavsett vem som är vd eller styrelseordförande så måste man nu visa att man tar arbetet med det mått av allvar som det förtjänar och att styrelsen får den kompetens och det engagemang som krävs för att man ska kunna möta de här utmaningarna.
Aktiekursen rörde sig bara marginellt på nyheten att Swedbanks ordförande slutar. Vid lunchtid är kursen för Swedbankaktien i stort sett oförändrad.