Annons
Nyheter

Ikea öppnar stort varuhus i Stockholm city

Ikea går mot strömmen och bygger ett varuhus i centrala Stockholm. Tanken är att folk ska kunna köpa med sig små saker hem, och beställa resten.
Ekonomi • Publicerad 9 juli 2021
Lena Herder, Sverigechef på Ikea, presenterar planerna för det nya varuhuset och Ikeas utvecklingsplaner i Stockholmsområdet.
Lena Herder, Sverigechef på Ikea, presenterar planerna för det nya varuhuset och Ikeas utvecklingsplaner i Stockholmsområdet.Foto: Ali Lorestani/TT
Arkitektritad bild på hur entrén till Ikeas cityvaruhus i Gallerian kommer se ut.
Arkitektritad bild på hur entrén till Ikeas cityvaruhus i Gallerian kommer se ut.Foto: Pressbild Ikea Sverige

Det nya varuhuset öppnar i Gallerian i Stockholm i juli 2022. Ikeas förväntning är att de ska nå 350 000 nya kunder i Stockholmsregionen till 2025 med den nya butiken och ytterligare tre nya butiker som ska öppna i olika format.

Lena Herder ser inte framför sig någon butiksdöd i city, snarare att de snabbfotade kunderna utan bil i city har ett köpbehov som de vill fånga upp.

Annons

– Dels ser vi att det finns en stor mängd kunder i städerna som bor på mindre yta och kanske inte har bil, och det gör att man rör sig på ett annat sätt. Dels ser vi att ett varuhus i centrum gör det lättare för fler att komma till oss oftare.

Att sikta på människor som rör sig i centrum, och samtidigt inte erbjuda mer än lättburna produkter, är ett sätt för kedjan att koppla ihop sin strategi om kundnära positioner med e-handeln.

Den 8 000 kvadratmeter stora butiken kommer att ha en ingång direkt från tunnelbanans blåa linje i Kungsträdgården.

Ett annat city

Fastighetsbolaget AMF fastigheter med några av de mest välkända galleriorna i centrala Stockholm som Fältöversten på Östermalm, Ringen på Södermalm och Gallerian vid Sergels Torg, ser framför sig att Ikeas etablering blir en nytändning för cityhandeln.

Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, säger att "stadens attraktivitet" har varit utmanad under pandemin.

– Vill man vara i stan? Hur attraktivt är det att handla och jobba i stan? Vi tror att det blir fortsatt attraktivt när pandemin släpper, säger Mats Hederos.

Han ser Ikeas satsning i centrum som en katalysator för att få tillbaka tron på handeln, och resonerar att butiker kan känna "vågar Ikea, så vågar vi".

1,7 miljarder i utveckling

Ikeas utvecklingsstrategi ser ut att ha ändrats. Tidigare, 2017, fanns planer på att bygga ut Kungens kurva till ett ännu större varuhus. I stället har man lagt om till renovering, lager och visningsrum.

De större varuhusen utanför city friseras upp – Kungens kurva renoveras och Barkarbys lager byggs ut. I övrigt koncentreras Ikeas satsningar på 1,7 miljarder i Stockholmsregionen på varuhuset i centrum och några visningsbutiker.

Ikea beräknar att deras utveckling i huvudstaden kommer att leda till ett behov av 500 nya jobb. Finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr (M) säger i en skriftlig kommentar att staden jobbat med etableringen under en längre tid tillsammans med Ikea och AMF Fastigheter och att hon är "väldigt glad att vi med gemensamma krafter lyckats få denna satsning på plats.”

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons