Annons
Nyheter

Ilska i Frankrike över mördade kvinnor

Tre kvinnor i Frankrike mördades inom loppet av ett dygn efter nyår. Alla tre dödades av sin respektive partner. Nu anklagar kvinnoorganisationer regeringen för att göra för lite för att skydda kvinnor.
Frankrike • Publicerad 5 januari 2022
Den franska regeringen har kritiserats för att göra för lite för att skydda kvinnor. På bilden Frankrikes premiärminister Jean Castex. Arkivbild.Foto: Martin Bureau/AP/TT

I fjol mördades 113 kvinnor av män, i de flesta fallen av sin nuvarande eller en tidigare partner, i Frankrike.

– Det var fler än 100 fall av kvinnomord under 2021 och redan sedan början av det här året har tre nya mord begåtts under upprörande omständigheter, sade premiärminister Jean Castex i parlamentet på tisdagen.

Annons

Han säger att regeringen är engagerad i kampen mot våld i hemmet och att det satsas en miljard euro om året. Castex pekar på att flera initiativ tagits, till exempel inrättandet av en hjälptelefon som är öppen dygnet runt och utbildningen av 90 000 poliser för att bättra hantera anmälningar.

Men Marylie Breuil från organisationen Nous Toutes, som arbetar med att bekämpa våldet mot kvinnor, säger att det är en mycket stor skillnad mellan de medel som avsätts och det antal kvinnor som utsätts för våld i hemmet. Enligt henne rör det sig om fler än 200 000 kvinnor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons