Annons
Nyheter

IMF: "Mänsklighetens mörkaste stund"

Coronapandemin har orsakat en global recession som kommer att bli "mycket värre" än finanskrisen 2008. Det dystra budskapet kommer Internationella valutafonden IMF:s chef Kristalina Georgieva med.
Ekonomi • Publicerad 4 april 2020
IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.
IMF-chefen Kristalina Georgieva säger att coronapandemin är en kris som ingen annan. Bild från februari.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Den 23 mars spådde Georgieva att krisen i coronavirusets spår ser ut att bli i nivå med finanskrisen. Knappt två veckor senare har läget blivit än mörkare och på ett pressmöte via videolänk vred hon på fredagen upp varningen.

– Det här är en kris som ingen annan. Vi har bevittnat hur världsekonomi helt har bromsat in. Vi är nu i en recession. Läget är mycket värre än under finanskrisen 2008–2009, säger hon.

Annons

IMF-chefen säger att många riksbanker och finansministrar redan har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att mildra den ekonomiska chocken och stabilisera marknaderna, men att mer – mycket mer – behövs. I synnerhet för att hjälpa utvecklingsländerna.

Krisfond på 10 000 miljarder

Fattigare länder drabbas värst av den ekonomiska krisen, inte minst när kapitalstarka utländska investerare flyttar sina pengar, säger Georgieva och uppger att långt större summor har försvunnit från dessa tillväxtmarknader än under finanskrisen, motsvarande nära 900 miljarder kronor är borta sedan coronapandemin började.

Mer än 90 av IMF:s 189 medlemsländer har ansökt om lån från valutafonden för att bekämpa coronaviruset och Georgieva säger att IMF är berett att använda så mycket som behövs ur dess krisfond på 10 000 miljarder kronor för ekonomisk hjälp.

28 länder i Afrika, Asien och Latinamerika har hittills fått medel ur IMF:s fond eller Världsbankens motsvarande fond.

"Hot mot hela världen"

Georgieva betonar dock att IMF och Världshälsoorganisationen WHO uppmanar länderna att enbart använda hjälpen för att direkt bekämpa viruset, som att betala läkare och sköterskor samt köpa in skyddsutrustning.

– Det här är mänsklighetens mörkaste stund under min livstid, ett stort hot mot hela världen som tvingar oss att stå starka, förenas och skydda våra mest utsatta och svaga, säger Georgieva.

En åtgärd Georgieva hoppas på är att förmå Kina och andra kreditorer att skjuta upp indrivandet av fattigare länders skulder i åtminstone ett år. Samtalen med Kina uppges vara "konstruktiva".

Avbetalningsstopp i maj

Världsbankschefen David Malpass skriver i ett inlägg på Linkedin att ett tillfälligt stopp för avbetalningar kan införas till den 1 maj. Fram till dess ska Världsbanken och IMF utvärdera ländernas skulder och deras förmåga att kunna betala tillbaka dem. eller om det finns behov av nedskrivning av lånen.

Malpass stämmer samtidigt in i Georgievas ord om det finansiella läget. "Bortom covid-19-pandemin och dess påverkan på hälsan är vi inne i en global recession", skriver han.

Över en miljon människor i världen har smittats, över 53 000 har avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons