Annons
Nyheter

IMF: Skärp tillsynen av banköverföringar

Nordiska och baltiska regeringar borde skapa nationella mekanismer för att skärpa kontrollen av pengar som flyttas mellan länderna, enligt en rapport från Internationella valutafonden (IMF).
Fler datakällor i de riskbedömningar som görs för länder och sektorer efterlyses också.
Ekonomi • Publicerad 4 september 2023
IMF rekommenderar skärpt tillsyn mot penningtvätt i Norden och Baltikum. Arkivbild.
IMF rekommenderar skärpt tillsyn mot penningtvätt i Norden och Baltikum. Arkivbild.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Rekommendationerna kommer i en rapport som gjorts på uppdrag av de berörda länderna.

"Viktig och prioriterad fråga"

Rapporten är en del i arbetet med att anpassa tillsynen efter de skandaler kring penningtvätt kopplade till baltiska bankkonton under de gångna åren, som bland annat lett till att både Danske Bank och Swedbank bötfällts för brister i arbetet mot penningtvätt.

Annons

"IMF sätter fingret på en viktig och prioriterad fråga för oss. Penningtvätt är ett globalt problem och hot mot det finansiella systemet och kräver ökat samarbete över nationsgränserna. Rekommendationerna ligger i linje med det utvecklingsarbete som pågår på FI och som vi också planerar framöver", kommenterar Malin Alpen, chef för Finansinspektionens verksamhetsområde Betalningar i ett pressmeddelande.

Vill försvåra penningtvätt

Överföringarna över gränserna mellan nordiska och baltiska länder har ökat stadigt sedan 2013 och IMF trycker på att kontrollerna av de pengar som flödar i banksystemet särskilt borde skärpas i de länder som har de största flödena.

Syftet skulle vara att göra det svårare att tvätta pengar.

I rapporten efterlyser IMF-utredarna även skärpt tillsyn från myndigheter i Norden och Baltikum när det gäller bankers risktagande när de utför tjänster för kunder i en annan bank och kryptorelaterad verksamhet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons