Indiens högsta domstol räddar träd i Bombay

Indien • Publicerad 7 oktober 2019
Aktivister under en protest i slutet av september mot förslaget att fälla närmare 3|000 träd för att göra plats för ett tågstall i Aarey Colony i Bombay.
Aktivister under en protest i slutet av september mot förslaget att fälla närmare 3|000 träd för att göra plats för ett tågstall i Aarey Colony i Bombay.Foto: Rafiq Maqbool/AP/TT

Aktivister och miljöorganisationer har protesterat mot det planerade fällandet av omkring 2 700 träd på grund av ett stort tunnelbanebygge i den indiska storstaden Bombay. Nu får de understöd av landets högsta domstol – som beslutat att tillfälligt stoppa skövlandet.

Myndigheterna vill genom trädfällandet ge plats för ett tågstall som man menar inte går att bygga någon annanstans i den tätbefolkade staden. Motståndarna varnar för att trädfällandet kommer att leda till än värre föroreningar av stadens luft.

Anhängarna till byggprojektet påpekar dock att tunnelbanan kommer att ge stora miljövinster och att linje 3, som planeras öppnas i december 2021, nu kan försenas på grund av protesterna.

Beslutet om skövlingsstopp gäller fram till 21 oktober, då nästa domstolsförhandling i frågan kommer att hållas.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.