Annons

Indiska höghus bröt mot byggregler – sprängdes

Indien • Publicerad 11 januari 2020
Ett av höghusen störtar samman efter att en sprängladdning som placerats i byggnaden utlösts. Flera byggnader som bryter mot bland annat regler om strandskydd väntas möta samma öde.
Ett av höghusen störtar samman efter att en sprängladdning som placerats i byggnaden utlösts. Flera byggnader som bryter mot bland annat regler om strandskydd väntas möta samma öde.Foto: R S Iyer/AP/TT

Två höghus med lyxbostäder har sprängts i den indiska delstaten Kerala.

Anledningen är ett beslut från landets högsta domstol förra året då byggnaderna förklarades bryta mot bland annat regler om strandskydd. Den spektakulära konsekvensen av domslutet kunde följas från grannbyggnaderna där de boende såg den explosiva demoleringen från sina balkonger.

Annons

Kerala ligger i sydvästra Indien och är känd för sin känsliga kustnära natur. Regionen drabbades 2018 hårt av kraftiga översvämningar vars katastrofala följder, med över 400 döda, skylldes på den ansvarslösa expansionen på bostadsmarknaden. Sedan dess har indiska myndigheter blivit allt tuffare mot byggbolag som bryter mot miljöregler och fler byggnader väntas möta samma öde som de numera raserade höghusen.

De boende, som flyttade in i god tro, har fått ersättning från lokala myndigheter i väntan på en återbetalning från byggbolaget.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons