Annons
Nyheter

Indiskt bolag köper 470 plan i jätteaffär

Indien • Publicerad 14 februari 2023
Air Indias affär med Boeing inkluderar bland annat 190 exemplar av 737 Max. Arkivbild.
Air Indias affär med Boeing inkluderar bland annat 190 exemplar av 737 Max. Arkivbild.Foto: Elaine Thompson/AP/TT

Flygbolaget Air India har lagt en beställning på totalt 470 passagerarflygplan från amerikanska Boeing och europeiska Airbus. Jätteaffären är ett sätt att möta en stigande efterfrågan på prisvärda flygresor från landets medelklass.

Air India – som är största indiska bolag för internationella flygresor – köper 220 plan från Boeing i en affär värd 34 miljarder dollar och 250 plan från Airbus. Hur mycket Airbus-affären är värd är ännu okänt.

Annons

För Boeing är det den tredje största affären hittills sett till dollarvärdet och den andra största sett till mängden plan.

USA:s president Joe Biden säger i ett uttalande att affären kommer att ge sysselsättning motsvarande en miljon amerikanska jobb i 44 delstater.

För Air India är satsningen ett sätt att förnya företaget och modernisera flygflottan i kampen mot lågprisbolagen.

– Indien kommer att bli världens tredje största marknad i flygsektorn, sade premiärminister Narendra Modi på en videokonferens på tisdagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons