Annons

Indonesien patrullerar mera efter båtbråk

Indonesien • Publicerad 4 januari 2020
Natunaöarna ligger nära den omstridda Sydkinesiska sjön.
Natunaöarna ligger nära den omstridda Sydkinesiska sjön.Foto: 

Indonesien kommer att stärka patrulleringen kring sina öar nära den omstridda Sydkinesiska sjön, både från luften och till havs. Orsaken är ett diplomatiskt bråk om kinesiska fartyg som Indonesien anser har gjort intrång i området.

Militärflyg och tre örlogsfartyg med runt 600 soldater har skickats till vattnen runt öarna som gränsar till Sydkinesiska sjön.

Annons

Åtgärden kommer efter att Indonesien kallat till sig den kinesiska ambassadören tidigare i veckan och framfört en protest över att ett kinesiskt kustbevakningsfartyg eskorterat kinesiska fiskebåtar runt öarna i mitten av december.

Kina har svarat att landet har "historiska rättigheter" i regionen och att fiskebåtarnas aktiviteter varit "lagliga och rimliga".

Kina hävdar rätten till stora delar av Sydkinesiska sjön. Även Vietnam, Taiwan, Filippinerna, Malausia och Brunei gör anspråk på delar av området.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons