Nyheter

Industrin: Flaskhalsar kan bromsa återhämtning

Återhämtningen är på gång, men den kan bromsas av alla flaskhalsar som uppstår nu, enligt Industriarbetsgivarnas prognos för konjunkturen.
Ekonomi • Publicerad 16 juni 2021
Bra fart i återhämtningen, men flaskhalsar kan bromsa. Arkivbild.
Bra fart i återhämtningen, men flaskhalsar kan bromsa. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

"Återhämtningen i global ekonomi väntas fortgå då framför allt delar av tjänstesektorn tar fart. Även industriproduktionen globalt fortsätter öka, drivet av en allmän återhämtning i världskonjunkturen. Efterfrågan är stark, men utbudsbegränsningar håller tillbaka", skriver Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

Det råder också osäkerhet om utvecklingen. Vad är det egentligen som kommer att efterfrågas efter pandemin, och vad händer med efterfrågan i spåren av klimatutmaningarna? Enligt Industriarbetsgivarna är vi inte bara inne i konjunkturåterhämtning, utan också i en strukturell förändring av ekonomin.

Bedömningen är Sveriges BNP kommer att öka 3,3 procent i år och 3,6 procent nästa år. Inflationen väntas bli 1,9 procent i år, mer än vad Industriarbetsgivarna tidigare trott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.