Annons
Nyheter

Inflationen faller – men nya räntesmällar hotar

Inflationen föll kraftigt i augusti och mer än väntat, visar nya SCB-siffror. Både maten och elen har blivit billigare.
Men det räcker inte för att ta bort risken för nya räntesmällar för svenska hushåll.
Ekonomi • Publicerad 14 september 2023
Inflationstakten i augusti 2023 enligt måttet KPI.
Inflationstakten i augusti 2023 enligt måttet KPI.Foto: Johan Hallnäs

– Det här är jättepositivt, ett steg i rätt riktning. Och det är roligt att se att det går lite snabbare nedåt för inflationen än väntat. Men det ändrar inte mycket i närtid, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Swedbanks ekonomer har sedan tidigare räknat med ytterligare två räntehöjningar från Riksbanken i år, till en styrränta på 4,25 procent mot slutet av året.

Kan trycka upp kostnad på bolån

Annons

Höjningarna på sammanlagt 50 punkter (0,50 procentenheter) skulle om boräntorna hänger med uppåt innebära att kostnaden för ett bolån på tre miljoner kronor skulle öka med 1 250 kronor per månad före ränteavdrag.

Den oväntat låga augustiinflationen räcker inte för att radera ut risken för att detta behövs, enligt Persson.

– Jag ser inte det just nu, säger han.

Fast han tillägger att om trenden nedåt håller i sig kan det räcka med en höjning, nästa vecka.

– Vi har fortfarande en rekordsvag krona, som nu är på ännu lägre nivåer än när vi gjorde vår prognos. Så jag är fortfarande orolig för att Riksbanken kommer att behöva agera. Det är lite för tidigt att säga att vi har vunnit slaget.

Kronan – som redan kretsar nära rekordlåga nivåer mot euron och dollarn – tappade en aning efter att siffrorna publicerats. En euro kostar 11:94, ett öre från den det historiska bottennappet på 11:96. Mot dollarn tappade kronan också några ören och den kostar 11:12.

"Bör bli sista höjningen"

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, tror att dagens inflationssiffror minskar sannolikheten för att det ska bli ytterligare två räntehöjningar.

– Jag tror som de flesta andra att Riksbanken höjer styrräntan nästa vecka. Men vi på SBAB tycker att det bör bli sista höjningen. Om inte inflationen tar ny fart under hösten förstås, det finns ingen garanti för någonting, säger han.

Samtidigt väntas räntebesked från både Europeiska centralbanken (ECB) i eftermiddag och USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) nästa vecka. Vad de gör påverkar inte minst kronan och därmed vad Riksbanken måste göra med sin styrränta.

– Så länge det finns osäkerheter kring hur mycket den europeiska och amerikanska centralbanken kommer höja sina styrräntor så tenderar det att skaka om kronkursen lite. När man då vet att Fed och ECB har höjt färdigt så kommer det gynna en stabil krona.

Tjänstepriserna oroar

Annons

Förutom den svaga kronan, som ger inflationsimpulser från importen, är det trycket uppåt på svenska tjänstepriser som oroar Mattias Persson i första hand.

– Vi vet att tjänsteinflationen är svår att få ner, det är något som oroar, säger han.

Fakta: Inflationen föll mer än väntat i augusti

Inflationen sjönk till 7,5 procent i augusti, ner från 9,3 procent i juli, enligt måttet KPI. Det var lägre än väntat. Ekonomkåren hade i snitt spått en inflation, prisökningstakt på årsbasis, på 7,7 procent, enligt Bloombergs sammanställning.

Enligt SCB drog priserna på livsmedel och el nedåt, men även priserna på paketresor sjönk i linje med säsongsmönster. Matpriserna sjönk med 0,7 procent mellan juli och augusti, men ligger fortfarande drygt nio procent högre än augusti i fjol.

Inflationen enligt Riksbankens mått KPIF, där ränteeffekterna är borträknade, sjönk också markant, till 4,7 procent, ner från 6,4 procent i juli.

Den underliggande inflationstakten, rensat för de volatila energipriserna, sjönk också, från 8,0 till 7,2 procent. Båda de måtten var också lägre än väntat.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons