Annons
Nyheter

Inflationsförväntningarna sjunker på kort sikt

Ekonomi • Publicerad 15 september 2023
Riksbankschefen Erik Thedéen kan hämta andan. Inflationsförväntningarna på ett års sikt viker ned sig något, även om de stiger lite på längre sikt. Arkivbild
Riksbankschefen Erik Thedéen kan hämta andan. Inflationsförväntningarna på ett års sikt viker ned sig något, även om de stiger lite på längre sikt. ArkivbildFoto: Anders Wiklund/TT

Inflationsförväntningarna sjunker på kort sikt, men stiger på lite längre sikt, enligt en enkät gjord av Kantar Prospera på uppdrag av Riksbanken.

På ett års sikt räknar arbetsmarknadens parter, inköpschefer och aktörer på arbetsmarknaden med en inflation på 4,6 procent. Det kan jämföras med 4,8 procent i motsvarande mätning i juni.

På två års sikt hamnar dock inflationsförväntningarna nu lite högre än i juni, på 2,9 procent. I junimätningen låg tvåårsförväntningarna på 2,8 procent. På fem års sikt är det också lite högre, 2,3 procent, mot tidigare 2,2 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons