Annons
Nyheter

Inga bevis för att vaccinerna stör menscykeln

Coronaviruset • Publicerad 10 augusti 2021
Det finns inga belägg för att det är vaccinerna mot covid-19 som orsakat de mensrubbningar som kvinnor från ett flertal länder rapporterat om. Arkivbild.
Det finns inga belägg för att det är vaccinerna mot covid-19 som orsakat de mensrubbningar som kvinnor från ett flertal länder rapporterat om. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det finns inga bevis för att vaccinerna mot covid-19 stör menscykeln hos kvinnor.

Det konstaterar den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA efter att ha granskat rapporteringen, rapporterar Läkemedelsvärlden.

Annons

I Sverige har mellan 300 och 400 kvinnor anmält olika typer av rubbningar i menscykeln till Läkemedelsverket efter vaccinering mot covid-19. Liknande rapporter förekommer från andra länder.

EMA:s säkerhetskommitté PRAC har nu granskat rapporterna och drar slutsatsen att det inte finns några bevis för att det är vaccinerna som är den bakomliggande orsaken. Kommittén skriver att mensrubbningar är vanligt förekommande och att sådana kan uppkomma utan någon medicinsk bakomliggande orsak.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons