Annons
Nyheter

Sex av tio unga har fått sin första vaccindos

Antalet fall av covid-19 ökar såväl globalt som i Sverige, konstaterar Folkhälsomyndigheten.
Men ett glädjeämne är att de unga ser ut att vaccinera sig i god takt.
Coronaviruset • Publicerad 12 augusti 2021
Sara Byfors, enhetschef,Folkhälsomyndigheten under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemiläget.Foto: Christine Olsson/TT

Ökningen i världen är framför allt stor i Nord- och Sydamerika. Även i Europa går siffrorna upp, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, under den myndighetsgemensamma presskonferensen.

I Sverige ökade antalet fall med 33 procent från vecka 30 till vecka 31.

Annons

– Den så kallade 14-dagarsincidensen ligger nu på 78. Vi har en ökning men den är fortfarande på relativt låga nivåer. Det är i åldersgruppen 20 till 49 år som det ökar allra mest, säger Sara Byfors.

Fler kontakter

Två förklaringar till det, säger hon, är att vaccinationstäckningen är lägre i dessa grupper samt att dessa grupper troligtvis har fler kontakter än andra.

Samtidigt fortsätter vaccineringen. I åldersgruppen 18 till 29 år har drygt 60 procent fått sin första dos.

– Det är ju jättefina siffror och vi hoppas så klart att det ökar ytterligare. Vi behöver öka på i alla åldersgrupper. Och vi hoppas att alla som kan vaccinera sig också gör det, för att skydda sig själv men också för att skydda de som inte kan vaccinera sig. Det är jätteviktigt att så många som möjligt vaccinerar sig, för att vi ska kunna ta oss ur den här pandemin, säger Sara Byfors.

Gotland och Stockholm

Den region som haft flest antal fall i förhållande till befolkningen är Region Gotland, där 14-dagarsincidensen är 381, jämfört med 78 för hela riket. I Stockholm, som också har en ökning, är motsvarande siffra 126.

Den väldigt höga siffran för Gotland förklaras av de många turister som besökt ön och provtagit sig där.

Något fler på iva

För närvarande vårdas i hela landet 29 patienter med covid-19 på iva, vilket är en liten ökning.

Ingen region rapporterar kritisk eller allvarlig påverkan på grund av covid-19, medan fem regioner rapporterar betydande påverkan.

– I kommunerna och på särskilt boende har vi glädjande nog haft låga siffror och det är inte många som smittas där just nu. Vi har haft en liten ökning sedan vecka 31, då vi hade 28 smittade, till dagens datum där vi nu har 35 smittade, säger Zara Warglo, avdelningschef vid Socialstyrelsen.

Även vad gäller antalet avlidna så är antalet mycket lågt, säger hon.

Annons

– Vi har några veckor där vi inte har några rapporterade avlidna alls, och det fortsätter att vara lågt, vilket naturligtvis är mycket glädjande, säger Zara Warglo.

Ännu inte tredje dos

På frågan om Folkhälsomyndighetens syn på en tredje dos vaccin svarar Sara Byfors:

– Om vi ser att det behövs för att skydda vissa grupper kan vi ta det steget, men nu är fokus på att nå de som ännu inte har vaccinerat sig alls, säger Sara Byfors.

TT: Det är en fråga som tas länge fram?

– Ja, men om vi skulle se ett behov nu, att de som vaccinerade sig tidigt inte längre har ett skydd, då får vi ta ställning till det då, men det ser vi inte än.

Fakta: De senaste siffrorna

Inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 14 658 smittade personer avlidit i Sverige.

Sammanlagt har 1 109 112 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Hittills har 6 608 479 personer fått minst en dos vaccin mot covid-19, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 80,7 procent av den vuxna befolkningen (18 år och äldre).

Av dessa har 4 714 651 fått två doser, motsvarande 57,6 procent av den vuxna befolkningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons