Annons
Nyheter

Nya restriktioner för hushåll med covid-19

Personer som bor i samma hushåll som en covidsmittad ska betraktas som möjliga sjukdomsfall och omfattas av nya förhållningsregler, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.
Coronaviruset • Publicerad 1 oktober 2020
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, och Svante Werger, rådgivare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Totalt har 5|893 smittade personer avlidit i landet. Arkivbild.
Totalt har 5|893 smittade personer avlidit i landet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronapandemin.Foto: Amir Nabizadeh/TT

– Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, tillägger Tegnell.

Den som berörs av reglerna kommer kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller. Beslut om förhållningsregler tas av läkare och reglerna kan exempelvis innebära att man inte får gå till arbetet.

Annons

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Tegnell.

Barn undantas

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vissa i hushållet undantas från delar av de nya reglerna, exempelvis elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer, samt gymnasiesärskolan, som kan fortsätta gå i skolan.

Även personer i hushållet som tidigare har ett positivt covid-test eller påvisat antikroppar inom sex månader undantas.

Den som måste isolera sig kan ansöka om ersättning för förlorad arbetsinkomst.

– Är det så att man inte kan arbeta på distans hemifrån så kan man få intyg för att få smittbärarpenning, som går att ansöka hos Försäkringskassan, säger Tegnell.

Provta direkt

Inom vissa samhällsviktiga yrken, till exempel för vård- och omsorgspersonal, finns det möjlighet att lätta på reglerna snabbare genom att provta direkt, i de fall då reglerna innebär ett väsentligt bortfall av medarbetare lokalt på exempelvis en arbetsplats.

TT: Vad ligger bakom bedömningen att barn och unga inte ska behöva stanna hemma vid bekräftad smitta i hushållet?

– Vi har tyckt hela tiden att det är väldigt viktigt för barn att gå till skolan, säger Tegnell.

– Den andra delen är att vi nu har en ganska god grund för att säga att barn inte är drivande i den här smittspridningen. De blir ibland smittande men blir sällan allvarligt sjuka och smittar väldigt sällan andra personer.

Värt besväret

Anders Tegnell får frågan om varför de nya förhållningsreglerna inte kom redan i våras.

Annons

– Nu är vi nere på nivåer då vi tycker att det är värt att minska på den biten, säger han.

– Vi vill komma ned ytterligare och har kommit fram till att det är värt besväret.

När man har väldigt mycket spridning bör man fokusera på de stora riskerna, men nu när det är en ganska liten spridning kan man plocka bort fler och fler risker allt eftersom, säger han.

Att införa rekommendationerna redan i våras var inte rimligt, enligt Tegnell.

– Det måste också bedömas mot de konsekvenser det får, i form av ganska mycket extraarbete för vården och risker för ganska stor frånvaro av personal inom bland annat äldre- och sjukvård. Då var det inte möjligt att göra det, det hade skadat hälso- och sjukvården på ett sätt som inte var acceptabelt.

Enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik på torsdagen har inga nya dödsfall hos personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige. Sammanlagt har 5 893 smittade personer avlidit i landet. Totalt 93 615 personer har bekräftats smittade i Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons