Annons
Nyheter

Fritagen brottsling efterlyses internationellt

Trots en stor polisinsats har ingen gripits efter onsdagens dramatiska fritagning av en person från ett sjukhus i Norrköping.
– Den fritagne avtjänar ett fängelsestraff, säger Peter Wahlberg vid polisen.
Brott • Publicerad 9 februari 2023
Polisen spärrade under onsdagen av områden vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping efter att två män fritagit en annan man som färdades i en Kriminalvårdstransport.
Polisen spärrade under onsdagen av områden vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping efter att två män fritagit en annan man som färdades i en Kriminalvårdstransport.Foto: Magnus Andersson/TT

Två män, enligt polisens uppgifter beväpnade och maskerade, fritog i onsdags en man utanför Vrinnevisjukhuset i Norrköping och lämnade snabbt platsen i en bil.

– 13.42 fick vi initiala uppgifter att det handlade om en förmodad fritagning, säger Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping, under en presskonferens.

Annons

– I anslutning till det inleddes snabbt en stor polisinsats. Den involverade i stora delar polisregion öst och angränsande polisregioner.

"Undersöker alla möjligheter"

Bland annat polishelikoptrar sattes in och polisen kontrollerade bilar på väg ut ur Norrköping i jakten på gärningsmännen. Vid 20-tiden på kvällen trappades den insatsen ner och övergick till allmän spaning.

TT: Hur stor är sökradien?

– Vi måste utröna och undersöka alla möjligheter, inte bara städer utan Sverige och internationellt. Så det går inte att säga för tillfället, säger John Andåker, chef vid utredningssektionen i polisområde Östergötland.

Under torsdagen begärdes den fritagne internationellt efterlyst.

– Den internationella efterlysningen av mannen är ännu inte helt genomförd, men det är under process, säger John Andåker till Aftonbladet.

Vid 19-tiden på torsdagskvällen var fortfarande ingen gripen.

"Isolerad händelse"

Den fritagne hade färdats i en Kriminalvårdstransport. Enligt flera medier ska det handla om en 20-åring från Malmö som förra året dömdes för mordförsök tillsammans med en annan man.

Polisen är mycket förtegen och vill inte kommentera uppgifterna men bekräftar att han är dömd för brott.

– Utifrån händelsen som skett ser vi det som en isolerad händelse. Den fritagne avtjänar ett fängelsestraff och är såvitt känt hos oss inte hemmahörande eller verksam i Norrköping, säger Wahlberg.

Annons

Polisen arbetar nu parallellt med utredningsarbetet med trygghetsskapande åtgärder.

Händelsen rubriceras som grovt främjande av flykt, grovt vapenbrott samt grovt hot mot tjänsteman.

Kriminalvården, som var ansvarig för transporten av den dömde brottslingen, upprepar på torsdagen att fritagningen – och hur den kunde ske – ska utredas.

– Vi tittar också på kommande transporter av liknande karaktär, och vid behov omplanerar vi dem, säger Claes Nöjd, ställföreträdande enhetschef vid den nationella transportenheten.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons