Annons

Ingen ljusning i fransk transportstrejk

Transportstrejken i Frankrike går in på sin 28:e dag. Men president Emmanuel Macron är fast besluten att genomföra den pensionsreform som är upphov till strejken. Nu uppmanar ett av de största fackförbunden till en upptrappning av strejken.
Frankrike • Publicerad 1 januari 2020
Fackföreningsledaren Philippe Martinez uppmanar till utvidgad strejk i Frankrike i protest mot en planerad pensionsreform. Arkivbild
Fackföreningsledaren Philippe Martinez uppmanar till utvidgad strejk i Frankrike i protest mot en planerad pensionsreform. ArkivbildFoto: Christophe Ena/AP/TT

Strejken som gjort att tusentals resenärer blivit strandsatta över jul- och nyårshelgerna tangerar nu den 28 dagar långa transportstrejken vid årsskiftet 1986–1987.

Men i sitt nyårstal gav president Macron inga signaler om att han är villig att skrota den föreslagna pensionsreform som är tänkt att skapa ett mer enhetligt pensionssystem där den lägsta pensionsåldern är 64 år. I stället vill han nå en snabb kompromiss med fackförbunden under de kommande förhandlingarna i nästa vecka.

Annons

Philippe Martinez, som leder fackförbundet CGT, reagerade på talet genom att uppmana till en utvidgning av strejken i nästa vecka.

– Vi uppmanar alla fransmän att delta i demonstrationer och gå ut i strejk, säger han till nyhetskanalen BFM.

Även Yves Veyrier, generalsekreterare för fackförbundet Force Ouvrière uttryckte sitt missnöje med Macrons nyårstal.

– Jag får inget intryck av att det finns särskilt mycket utrymme för förhandling, säger han.

En ny massprotest är planerad till den 9 januari då lärare, vårdpersonal och andra offentligt anställda väntas sluta upp och strejka tillsammans med transportarbetarna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons