Annons
Nyheter

Inget åtal mot polis som sköt Jacob Blake

Den polisman som i augusti förra året sköt Jacob Blake sju gånger i ryggen kommer inte att åtalas, uppger åklagare i staden Kenosha i Wisconsin i USA.
USA • Publicerad 6 januari 2021
Jacob Blake Sr, far till den skjutne Jacob Blake, håller upp ett ljus vid en vaka för fred och rättvisa i staden Kenosha i Wisconsin på tisdagen.
Jacob Blake Sr, far till den skjutne Jacob Blake, håller upp ett ljus vid en vaka för fred och rättvisa i staden Kenosha i Wisconsin på tisdagen.Foto: Morry Gash/AP/TT
Michael Graveley vid åklagarmyndigheten i Kenshosa förklarar varför det inte blir något åtal mot den vite polisman som sköt sju skott i ryggen på den svarte mannen Jacob Blake i augusti förra året.
Michael Graveley vid åklagarmyndigheten i Kenshosa förklarar varför det inte blir något åtal mot den vite polisman som sköt sju skott i ryggen på den svarte mannen Jacob Blake i augusti förra året.Foto: Morry Gash/AP/TT
En amerikansk flagga vid en kriminalvårdsanstalt som sattes i brand under protesterna i Kenosha, Wisconsin, i augusti förra året.
En amerikansk flagga vid en kriminalvårdsanstalt som sattes i brand under protesterna i Kenosha, Wisconsin, i augusti förra året.Foto: Morry Gash/AP/TT

Det var den 23 augusti i fjol som den vita polisen Rusten Sheskey avlossade skott mot den svarte mannen Jacob Blake i Kenosha.

Skotten ledde till att Blake blev förlamad från midjan ned.

Annons

Michael Graveley, vid åklagarmyndigheten i Kenosha – som ligger mellan Wisconsins största stad Miwaukee och Chicago, bara en dryg mil norr om Illinois – förklarar sitt beslut att inte väcka åtal med att polismannen agerade i självförsvar.

Enligt utredarna av fallet ska det inte råda något tvivel om att Blake var beväpnad med en kniv vid tillfället och att han motsatte sig ett frihetsberövande.

"Tre juridiska system i USA"

Blakes familj och advokater sade på en presskonferens enligt amerikanska medier att beslutet bara är ännu ett exempel på rasismen inom polismakten.

– Det här är ett slag i ansiktet från Wisconsins styrande och åklagarna, sade Jacob Blakes farbror Justin Blake.

– Det som hände har cementerat den systematiska rasismen.

Familjens advokat B'Ivory Lamarr sade att det finns mer än tillräckliga bevis för att åtala Sheskey, men att systematisk rasism har fått styra.

– Det här visar en viktig sak, och det är att det finns tre juridiska system i USA: Ett för svarta och bruna, ett för polisen och ett för resten av Amerika.

Efter presskonferensen ledde Justin Blake ett demonstrationståg genom Kenoshas centrala delar. Tidningen Milwaukee Journal Sentinel rapporterar att demonstrationen gick lugnt till, utan våldsamheter.

Skjutningen orsakade protester

Stadens borgmästare John Antaramian och polischef Daniel Miskinis har uttryckt oro för att beslutet skulle kunna leda till nya bråk. I söndags sade de i ett gemensamt uttalande att utegångsförbud, stängda gator och flera avspärrningar var att vänta och på tisdagen manade de två stadens invånare till att hålla sig lugna.

Händelsen i augusti skapade stor uppmärksamhet i ett USA som har skakats av protester mot polisvåld och rasism sedan den likaledes svarte George Floyds död vid ett polisingripande i maj.

Den mest uppmärksammade händelsen under de uppblossade protesterna var dödsskjutningen av två demonstranter, där en 17-åring greps misstänkt för mord. Han släpptes mot borgen i slutet av november och när fallet togs upp i domstol på tisdagen sade han sig vara oskyldig till mordanklagelserna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons