"Inget i det Zlatan säger vi står för"

Zlatan Ibrahimovic kallar landslaget för en sekt och menar att förbundskaptenen Janne Andersson visat ovilja mot att ta ut spelare av utländsk härkomst.
Assisterande förbundskaptenen Peter Wettergrens reaktion:
Fotboll • Publicerad 10 oktober 2019
Assisterande förbundskapten Peter Wettergren är trött på uppståndelsen kring Zlatan Ibrahimovic kritik mot landslaget.
Assisterande förbundskapten Peter Wettergren är trött på uppståndelsen kring Zlatan Ibrahimovic kritik mot landslaget.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Wettergren är helt klart är irriterad över att behöva svara på frågor om Ibrahimovics hätska utfall tidigare i veckan, riktat mot Janne Andersson i synnerhet och landslaget i allmänhet.

– Han får säga vad han vill, det kan inte jag styra över. Jag vet bara vad vi har gjort och vad vi står för.

Enligt Wettergren har Ibrahimovics vilda svingar inte varit ett diskussionsämne i landslaget de senaste dagarna.

"Alla lika viktiga oavsett härkomst"

Den assisterande förbundskaptenen avfärdar kritiken som fullständigt grundlös.

– Vi har inte pratat om det, för vi vet vad vi gör och vad vi står för, som jag sade. Vi kör alltid med raka rör. Det finns inget i det han säger som vi står för. Vi tar ut de spelare vi tror har störst chans att vinna matchen för oss. Om spelarna har en bakgrund i ett annat land är helt ointressant för oss.

– Alla är lika viktiga oavsett härkomst och är de uttagningsbara så använder vi dem, säger Wettergren.

TT: Varför tror du att Zlatan Ibrahimovic går ut med den här kritiken nu?

– Jag har ingen aning. Du får fråga honom. Jag har absolut ingen aning.

TT: Hur har Janne Andersson tagit det?

– Helt lugnt. Vi tycker inte att det här är något att diskutera. Det här har blivit en jättestor grej för att ni (medierna) tycker det är jättestort. Vi inom gruppen, vi har fått så mycket sms från spelare vi har haft genom åren som säger "Var kommer detta i från? Det är ju inte sant."

Jobbig fråga

– Det blir bara löjligt och så driver ni (medierna) den här frågan fortfarande. Det lägger sig aldrig eftersom det är ni som ger eld åt frågan.

TT: Nu är det Sveriges störste fotbollsspelare genom tiderna som kommer med kritiken, i ord och i bild. Det är rätt grova anklagelser han kommer med i en tid då ämnet har stor sprängkraft, eller hur?

– Det är möjligt. Han får säga vad han tycker, jag tycker bara att det är en jobbig fråga att dras med. Vi har match om ett par dagar och ska kommentera den här frågan som kom för tre dagar sedan.

– Jag säger bara vad jag tycker, säger Wettergren.

Tankovic: "Inget fokus på det"

Muamer Tankovic debuterade i landslaget vintern 2014. Strax innan Erik Hamrén tog ut honom till landskampen mot Turkiet i Ankara hade Tankovic ett samtal med Zlatan Ibrahimovic, som ville att han skulle välja att spela för Sverige och inte för Bosnien-Hercegovina.

– Jag ska inte säga att det var samtalet med Zlatan som gjorde att jag valde att spela för Sverige. Det var ett mycket trevligt samtal, men att det fick mig att spela för Sverige är inte sant.

TT: Hur reagerar du, som har utländsk härkomst, på Zlatans kritik mot Janne Andersson?

– Jag lägger inget fokus på det. Jag är glad att jag är här, att jag kan representera Sverige på bästa möjliga sätt. Det är inte mitt område att diskutera. Jag är här, bland alla andra och jag vill spela.

– Jag såg intervjun. Han (Ibrahimovic) får säga och tycka vad han vill, vad han tänker. Det enda jag kanske är nöjd med är att nyheten att jag kanske är allsvenskans bästa spelare kommit hela vägen över till USA, säger Tankovic och skrattar över berömmet han fick av Ibrahimovic i intervjun denne gjorde med Expressen.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.