Annons
Nyheter

Inget krav på munskydd på bussar och tåg

Resenärer uppmanas använda munskydd enligt EU-kommissionens nya riktlinjer.
Flygbolaget SAS var snabbt på bollen och införde ett sådant krav, medan andra företag avvaktar.
Coronaviruset • Publicerad 13 maj 2020
SJ planerar inget krav på munskydd för resenärer. Arkivbild.
SJ planerar inget krav på munskydd för resenärer. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

– Det är inte vad EU säger utan vad Folkhälsomyndigheten säger som vi kommer att följa. Så länge de inte kommer med ett sådant direktiv kommer frågan inte att diskuteras på SJ, säger Ronny Hörstrand på tågbolagets pressjour.

Både statsministern och Folkhälsomyndigheten ställde sig tveksamma till munskyddens effektivitet under en pressträff på onsdagen.

Annons

– Munskydd i det allmänna rummet tillför inte något större skydd i befolkningen, sade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Branschorganisationen Svensk kollektivtrafik för dagligen diskussioner med svenska trafikbolag. Bland annat har frågan om krav på munskydd varit på tapeten.

– Frågan har varit uppe. Vi tittar på vad som händer i Europa, där man har satt in krav på munskydd. Men Folkhälsomyndigheten säger ju att det inte är belagt att munskydd fungerar så bra som man tror, säger Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik.

Det är fritt fram att bära munskydd i kollektivtrafiken, men det är inget krav.

– Så länge Folkhälsomyndigheten inte ger några riktlinjer kommer vi inte att gå ut med någon skyldighet att bära munskydd, säger Helena Leufstadius.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons