Annons
Nyheter

Inget party när ledare ses digitalt i Davos

Det blir inga cocktailpartyn bland alptopparna i veckan. I stället kommer världens tungviktare att ses digitalt på Världsekonomiskt forum (WEF).
En av de tyngsta på talarlistan är Kinas president Xi Jinping.
Schweiz • Publicerad 15 januari 2022
Kinas president Xi Jinping på plats i Davos under ett tidigare WEF. Nu har toppmötet skjutits upp två år i rad.Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

Så här års brukar politiker från alla världens hörn, företagsledare, forskare och opinionsbildare samlas i den schweiziska alporten Davos. Men för andra året i rad tvingas det exklusiva mötet att ställa in på grund av covid-19.

Trots det kommer en digital version av mötet att hållas från måndag, den 17-21 januari. Temat är "Tillståndet i världen" och under den rubriken kan allt från klimat, covid-19 till handel rymmas.

Annons

Redan på måndagen väntas Kinas ledare Xi Jinping tala. Han har inte varit utanför landet sedan pandemin startade. Möjliga ämnen för hans tal är internationellt samarbete för att bekämpa klimatförändringarna och covid-19.

Många kommer också att spetsa öronen för om Xi nämner Taiwan – som Kina ser som en del av sitt territorium. Just nu utsätts EU-landet Litauen för skarpa kinesiska påtryckningar, som hämnd för landets diplomatiska öppning gentemot Taiwan.

Förutom Xi Jinping kommer också ledare från Indien, Israel, Japan och Tyskland äntra den digitala talarstolen.

På klimat- och energiområdet märks John Kerry, USA:s president Joe Bidens klimatsändebud, och företagsledaren Bill Gates. Även Saudiarabiens energiminister hör till talarna.

Arrangörerna av WEF hoppas att kunna hålla ett möte på plats i Davos i början av sommaren.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons