Annons
Nyheter

Innan du dör: Har du koll på pengarna?

Pengar, testamente och döden – visst är det svårt att ta upp sådant inför åldrandet. Men viktigt. Både för att undvika problem om läget blir akut och för att anhöriga ska få veta hur man vill ha det.
Ekonomi • Publicerad 8 januari 2022
Det är svårt att prata om åldrande, död och pengar. Men viktigt för att underlätta både för dig själv och för anhöriga. Arkivbild.
Det är svårt att prata om åldrande, död och pengar. Men viktigt för att underlätta både för dig själv och för anhöriga. Arkivbild.Foto: NTB/TT
Vem ska ta över sommarhuset, eller andra värdefulla saker? Arkivbild.
Vem ska ta över sommarhuset, eller andra värdefulla saker? Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Många tycker att det är jättejobbigt att prata om pengar och det som väntar då vi blir äldre, konstaterar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Generellt sett är vi dåliga på att prata om pengar. Det är lite förvånande, alla blir ju äldre. Men många vill inte prata om det, säger hon.

Annons

Américo Fernández, privatekonom på SEB, håller med.

– Många vågar inte prata om ekonomi och familjejuridik. Man skjuter upp det, och har väldigt lite koll, säger han.

Fast det duger inte. Vissa saker behöver verkligen redas ut inför ålderdomen, och barn och föräldrar behöver också prata tillsammans, tycker de. Begravningen, till exempel, vilka önskemål finns? Det är bra att skriva ned önskemålen och använda någon form av arkivtjänst, tycker de.

Men också hur saker ska fördelas då föräldrar dör.

– Om man som förälder har flera barn så vill man inte att de ska bli osams. Det är bra att prata om hur ekonomin ser ut, säger Ingela Gabrielsson.

Kan inte styra efter döden

Barn och föräldrar behöver våga prata tillsammans om hur de tänker och vill ha det då föräldern dör. Till exempel om det finns fastigheter eller andra värdefulla och kära saker att ärva, understryker både hon och Américo Fernández.

– Man kan inte styra efter det att man är död. Många tror det, men det kan man inte. Men man kan prata om hur man vill att det ska bli, säger Ingela Gabrielsson.

Många har redan skrivit testamente, eller funderar på att göra det. Pandemin har gjort att allt fler fått tankar på döden och vad som då ska hända med ens ägodelar.

– Om man har skrivit testamente så är det bra att prata om det, och också berätta var testamentet förvaras. Kanske ge kopior på det, säger Ingela Gabrielsson.

Ekonomisk döstädning

Hon tycker också att den som blir äldre bör tänka på sina anhöriga när det gäller det rent praktiska runt alla papper och viktiga uppgifter som de ska ta hand om då man dör – en ekonomisk döstädning hjälper dem då de står där med sorgen.

Annons

– Bra ordning underlättar. En förteckning över konton, lån, digitala abonnemang, kanske en utskrift över den senaste deklarationen, säger hon.

Det handlar också om att förbereda ekonomin för ålderdomen, och se till att både pengarna, orken och det juridiska åtgärderna man vidtagit räcker till, förklarar Américo Fernández.

– Börja med en ekonomisk koll. Vad händer om den ena föräldern dör, klarar sig den andre ekonomiskt då? Det är viktigt att få en överblick, säger Américo Fernández.

Men man kan också behöva ordna så att man kan få hjälp med ekonomin den dag man själv inte klarar av att sköta den.

Susanne Eliasson, analytiker på SEB med inriktning mot privatekonomi, förklarar att det går att ge en anhörig eller vän en fullmakt för framtiden att sköta ekonomin och privata angelägenheter.

– Det är relativt nytt, men har blivit vanligare. Man skriver den medan man är fullt frisk, säger hon.

Fakta: Checklista på gång

Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan har tillsammans tagit fram en hemsida, Efterlevandeguiden, med råd och checklistor för efterlevande om praktiska och juridiska frågor.

Än finns inte några råd där riktade till den äldre själv om hur man förbereder sin ålderdom och bortgång, men det är på gång, lovar Skatteverket.

Fakta: Checklista på gång

En ekonomisk koll ger överblick, och gör att inkomster och utgifter kan testas utifrån olika scenarier, och ge svar på frågor som behöver lösas i tid. Klarar jag mig om partnern dör? Hur är det med efterlevandeskydd, försäkringar och sparandet? Behöver jag kanske byta boende?

En juridisk koll gör att man får koll på behovet av att prata om och ordna med arv, eventuella särkullbarns arv, testamente, gåvor, bankfack med mera.

En fråga är också hur det ska bli om jag själv inte kan sköta min ekonomi. Ska jag skriva en framtidsfullmakt, och i så fall åt vem?

Källa: SEB och Nordea

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons