Inrikesflyget tappade var tionde resenär
Enligt Charlotte Ljunggren, direktör för marknad och kommersiell utveckling hos Swedavia, sågs redan 2017 en avmattning inom inrikesflyget till följd av att affärsresenärerna flög i mindre utsträckning. Den utvecklingen har sedan fortsatt under 2018 och 2019.
– Det har tidigare varit ett högtryck på väst- och ostkusten där många arkitekter, konsulter och byggnadsingenjörer reser i jobbet. Men de flög inte i samma utsträckning under perioden för att det var fullt upp att göra på hemmaplan.
Företagen blir också mer miljömedvetna och fler väljer att hålla videokonferenser i stället för fysiska möten, förklarar hon.
På flygplatser som Kiruna och Visby har inrikesresandet däremot inte minskat.
– Där ser vi fortfarande hur otroligt viktigt flyget är, särskilt inom näringslivet, säger Charlotte Ljunggren.
Inte oväntat
Totalt sett reste drygt 40 miljoner passagerare till och från de tio flygplatserna, varav 28 miljoner utrikesresenärer. Detta enligt Swedavias statistik, som baseras på de tio flygplatser det statliga bolaget driver.
Det innebär en minskning med fyra procent jämfört med 2018, som enligt Swedavia var ett rekordår. Då reste över 42 miljoner resenärer, och var det åttonde året i rad av obruten tillväxt på Swedavias flygplatser.
– Att det skulle komma en avmattning när man har haft en sån enorm ökning är inte oväntat, säger Charlotte Ljunggren.
Färre flyger i Tyskland
I Tyskland har en liknande trend med färre flygresenärer noterats, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den tyska flygplatsföreningen ADV spår att flygandet från tyska flygplatser minskar med 2,9 procent under 2020.
Samtidigt ökar tågresandet här i Sverige. SJ har ännu inte släppt sina helårssiffror, men trenden hittills talar sitt tydliga språk.
– Vi har helt klart märkt ett ökat intresse för klimatsmarta tågresor under 2019. De tre första kvartalen ökade antalet tågresor med SJ med tio procent. Det finns inget som tyder på att vi inte kommer se en lika stark resandeutveckling även det fjärde kvartalet, säger Anton Almqvist-Källén, presskommunikatör på SJ.
Charlotte Ljunggren tror att den lägre nivån av flygresande håller i sig även framöver.
– Den nivån vi ligger på nu med cirka 40 miljoner resenärer bedömer vi att vi kommer att ligga på även under 2020. Det är fler faktorer som ligger bakom det, bland annat konjunkturen, den svaga kronan och flygskatten som gör det dyrare för svensken att resa långt.