Annons
Nyheter

Inställda tåg på grund av sträng kyla

Trafik • Publicerad 8 januari 2022
Tåg ställs in som en säkerhetsåtgärd på grund av sträng kyla. Arkivbild.
Tåg ställs in som en säkerhetsåtgärd på grund av sträng kyla. Arkivbild.Foto: Jan Collsiöö/TT

Tåg mellan Luleå och Narvik har ställts in på grund av risk för sträng kyla som kan gå nedåt minus 40 grader under lördagen och söndag, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

Det rör sig om tåg 95 och 96 från operatören Vy tåg som har ställts in på lördagen på delsträckan som en säkerhetsåtgärd.

Annons

"Våra lok och vagnar klarar dessa temperaturer men norr om Kiruna går tågen långa sträckor genom väglöst land. Det innebär begränsad möjlighet till felavhjälpning eller evakuering om något skulle ske med infrastruktur eller fordon", skriver Vy tåg i ett pressmeddelande.

SMHI har inte gått ut med någon varning men risken har kommunicerats till Trafikverket som också gör egna observationer.

Under lördagsmorgonen var Kvikkjokk-Årrenjarka kallast i landet med minus 36,7 grader, rapporterar P4 Norrbotten. Mildast i Norrbotten var Katterjåkk med 10 minusgrader, enligt SMHI:s observationer mellan klockan 7 och 9.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons