Annons
Nyheter

Insulin kan hålla längre än väntat

Insulin som förvarats i rumstemperatur i varma länder tycks hålla måttet betydligt längre än vad man tidigare trott.
Upptäckten kan få stor betydelse för personer med diabetes välden över, som kan slippa kasta det ofta dyra läkemedlet.
Hälsa • Publicerad 11 april 2023
Insulin verkar kunna hålla utanför kyl längre än vad man tidigare trott. Arkivbild.
Insulin verkar kunna hålla utanför kyl längre än vad man tidigare trott. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

Eftersom insulin är känsligt för höga temperaturer är rekommendationen att det ska förvaras i kylskåp, något som saknas i många hushåll världen över. Om insulin förvaras i rumstemperaturer upp till 30 grader har det fram till nu ansetts att fyra veckor är maxgränsen.

Men nu har forskare vid bland annat Göteborgs universitet gjort tester som pekar mot att insulin håller längre än så även i varma miljöer. I en pilotstudie har sex olika typer av insulin förvarats hos familjer i Nagpur i Indien.

Stått i 30 grader

Annons

Insulinet förvarades dels i det svalaste rummet, dels i lerkrukor som fungerar som ett enklare kylsystem. Medeltemperaturerna var mellan 29 och 32 grader.

Efter en till fyra månader samlades insulinerna in och analyserades på labb. Resultatet av studien, publicerad i Lancet Diabetes & Endocrinology, pekar mot att insulinernas hållbarhet i rumstemperatur är uppemot fyra gånger så lång som man hittills trott.

Kan driva förändring

Forskarna skriver att om resultaten kan bekräftas i större studier kan det driva på en förändring av kravet att insulin som har förvarats utanför kylskåp ska kasseras efter en månad. Om tiden förlängdes till tre eller fyra månader skulle det få stor betydelse för tillgången till insulin i resurssvaga familjer.

Den som har diabetes typ 1 behöver tillföra kroppen insulin för att socker ska kunna tas upp från blodet. Utan tillräcklig behandling med insulin fungerar inte ämnesomsättningen på ett bra sätt och risken för komplikationer är stor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons