Annons
Nyheter

"Inte lika många tiggare på gatorna i dag"

Hur utbrett tiggeriet är i Sverige i dag finns det inget säkert svar på.
Tidigare har antalet utsatta EU-medborgare, varav många tigger, beräknats till mellan 4 000-5 000.
– Alla känner nog att det inte är lika många som sitter på gator och trottoarer i dag, säger Jonas Melinder vid länsstyrelsen i Stockholm.
Samhälle • Publicerad 30 september 2024
En kvinna tigger i Stockholm. Arkivbild.
En kvinna tigger i Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Utsatta EU-medborgare började komma till Sverige i större skala i början av 2010-talet. De flesta kom från Rumänien och Bulgarien, ofta med familjemedlemmar, släktingar eller vänner. En del kom för att tigga och andra för att plocka bär eller söka arbete.

Våren 2014 beräknades de till 2 100 individer, enligt regeringens tidigare utredare Martin Valfridsson. 2015 hade antalet ökat till cirka 5 000.

Annons

Sedan dess har en mindre nedgång noterats. 2018 uppskattade den nationella samordnaren för utsatta EU-medborgare i Sverige antalet till drygt 4 800 personer.

"Har inte kontroll"

Hur många som befinner sig här i dag för att tigga går inte att säga, enligt länsstyrelsen i Stockholm, som hade uppdraget som nationell samordnare.

– Det är inte lika förekommande i gatubilden i dag, det tror jag de flesta kan hålla med om, säger Jonas Melinder, som jobbar på enheten för social utveckling och tidigare var en del i den nationella samordnarens team.

– Men ett inbyggt problem är att du inte har kontroll på människor som kommer inom ramen för den fria rörligheten. Det sker inte vid inpassering och det sker heller ingen efterföljande kontroll om de har varit här i tre månader eller längre.

Tiggare har tidigare vittnat om att givarviljan och bristen på kontanter gjort att inkomsterna minskat. Men att de utsatta EU-medborgarna inte syns i gatubilden behöver inte betyda att de är färre, enligt Melinder.

– Vi kunde under vårt arbete se att de hade andra sätt att inhämta pengar på än tiggeri. Ett exempel är att unga tvingades till stölder.

Utnyttjas av kriminella

Polisen konstaterade i en rapport 2015 att en mindre del av tiggeriet hade koppling till organiserad brottslighet och styrdes av kriminella, ofta av samma nationalitet som offren.

Den nationella samordnaren pekade samtidigt i sin slutrapport på att tiggeriet var en mindre del i EU-medborgarnas utsatthet, medan arbetskraftsexploatering inom exempelvis bygg och restaurang var betydligt vanligare.

Såvitt känt har omkring 14 kommuner hittills infört tiggeriförbud lokalt. Vad det fått för effekt finns det ingen aktuell sammanställning av, men det har rapporterats om böter i ett mindre antal fall.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons