Annons

"Ser ingen avmattning i vården"

Sjukvårdsbehovet i Stockholm ökar dag för dag. Inom en vecka kan patienter behöva vårdas på fältsjukhuset som på kort tid satts upp i Älvsjömässan.
Coronaviruset • Publicerad 30 mars 2020
Försvarsmakten har byggt ett fältsjukhus i Älvsjömässan i Stockholm.
Försvarsmakten har byggt ett fältsjukhus i Älvsjömässan i Stockholm.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm. Arkivbild.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Stockholm. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Fältsjukhuset kommer till en början att ha 10 intensivvårdsplatser och 140 vårdplatser, som kan skalas upp till 600, enligt Björn Eriksson.

På tio dagar har Region Stockholm dubblat intensivvårdskapaciteten och det finns i dagsläget lediga sängar, men vårdbehovet kommer att öka.

Annons

– Vi kan konstatera just nu att stormen tilltar i styrka. Trenden är mycket tydlig och den är att behovet av vård ökar snabbt dag för dag.

Fortsatt ligger vården steget före viruset, säger Björn Eriksson.

– Just nu ledig plats på grund av att vi har expanderat så mycket.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) är orolig för situationen.

– Jag vill vädja till alla om hjälp. Socialstyrelsen kan nu prioritera Stockholms län när vi nu väntar en topp i coronasmittan. Vi i Stockholm kommer att ställa upp för andra regioner när vi har passerat toppen, då ska vi försöka hjälpa till med skyddsutrustning och personal där vi kan.

Enligt den senaste rapporten från Region Stockholm har 1 657 personer konstaterats smittade i Stockholm, och 68 personer bekräftade med covid-19 har avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons