Annons
Nyheter

Invånare i Kalifornien uppmanas poströsta

Coronaviruset • Publicerad 9 maj 2020
Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom. Arkivbild.
Kaliforniens demokratiske guvernör Gavin Newsom. Arkivbild.Foto: Eric Risberg/AP/TT

Inför presidentvalet i USA i november har Kaliforniens guvernör Gavin Newsom beordrat att valsedlar postas till delstatens 20,6 miljoner röstberättigade invånare, rapporterar Los Angeles Times. Det är första gången någonsin en sådan åtgärd vidtas i Kalifornien.

På kuverten som kommer att postas ut är portot för att skicka tillbaka valsedlarna betalt.

Annons

Beslutet tas för att röstningen ska kunna genomföras på ett demokratiskt sätt utan att människor riskerar sin hälsa, säger Newsom enligt CBS Los Angeles.

Han tror inte att coronaviruset kommer att ha försvunnit när USA röstar på antingen Donald Trump eller Joe Biden i november och poängterar risken med att människor samlas i stora grupper i vallokaler.

Viss fysisk röstning kommer däremot att tillåtas. Guvernören menar att bland annat funktionshindrade som kanske behöver assistans kan ha behov av att lägga en valsedel i en urna på plats.

– Vi kommer fortfarande att behöva ett rimligt antal fysiska platser för människor att rösta på, säger han.

Distansröstning var en viktig del i delstatens primärval, då 72 procent av rösterna gjordes brevledes.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons