Annons
Nyheter

Investmentbolag – småspararens nya favorit

En gång småtrista gubbaktier i skuggan av börsens stjärnor. Numera börsvinnare och småspararnas favoriter.
Ekonomi • Publicerad 8 augusti 2021
Investmentbolaget Kinneviks kontor i Stockholm.Arkivbild.
Investmentbolaget Kinneviks kontor i Stockholm.Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Investmentbolag gör det de heter – investerar stora summor i andra bolag. Kända exempel är Investor, Kinnevik och Latour.

För tio, tjugo år sedan ansågs de som lite komplicerade. Varför skulle man köpa aktier i ett bolag som köper aktier? Investmentbolag var mest för avancerade aktiesparare, hette det.

Annons

Men i dag är det tvärtom.

– Vi ser att många nybörjare köper investmentbolagsaktier, inte alltid för några stora pengar, men ändå, säger Moa Langemark.

Investmentbolagen har över 600 000 aktieägare, enligt siffror från Avanza – mer än tio gånger fler än för tio år sedan. De finns bland de mest köpta aktierna. Investor ligger oftast på topp fem.

Rekordhet börs

Och det är det snabbt växande intresset för aktier på en rekordhet börs som ligger bakom, anser Moa Langemark. Småspararna drar nytta av att investmentbolagen gör jobbet med att scouta bolag.

– Nybörjaren kanske startar med fonder, som ju äger massor av aktier själva. Det känns tryggt. Vill man sedan ta lite högre risker kan investmentbolag vara ett alternativ.

En indexfond kan äga aktier i hundratals bolag, men ett investmentbolag kanske bara äger några få. Det är mer riskabelt.

– Man kan ju köpa flera investmentbolag för att själv sprida riskerna. Men det gäller att läsa på och förstå vad bolagen gör.

Man kan även investera i investmentbolag som investerar i andra investmentbolag – men då blir det lätt för komplicerat för nybörjaren.

Olika branscher

En tredje väg är förstås att köpa enskilda aktier.

– I så fall brukar vi rekommendera att man köper i alla fall tio olika aktier i fem olika branscher. Men det gör folk sällan. De brukar handla tre, fyra aktier. Kanske för att det är svårt att hinna sätta sig in i vad tio olika bolag gör.

Annons

Investmentbolagens aktier har länge kostat mindre än vad det skulle kosta att köpa de ingående bolagen var och en för sig, vilket kallas substansrabatt. Den rabatten håller på att försvinna men finns kvar för några få investmentbolag, enligt det så kallade Investmentbolagsindexet.

Att det gått bra för investmentbolagen skadar ju inte heller. De har i snitt gått upp med drygt 50 procent i år medan börsen som helhet gått upp 30 procent.

– Men man ska komma ihåg att vad som hänt i det förflutna, i år eller de senaste åren, inte är någon garanti för framtiden. Börsen kan ju gå ner också och investmentbolag är klart mer riskabla än en indexfond. Men har man tiden på sin sida, och det har ju våra yngre aktiesparare, då kan det vara ett alternativ.

Fakta: Börsutveckling i år

Investor B + 44 procent

Kinnevik - 5,25 procent

Latour + 68 procent

Industrivärden + 23 procent

Bure + 54 procent

Svolder + 67 procent

Lundbergföretagen + 41 procent

Öresund + 37 procent

Berkshire + 23 procent

Traction + 32 procent

Källa: Avanza

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons