Annons
Nyheter

Investor bättre än Stockholmsbörsen

En stark utveckling, med bolag i portföljen som gått riktigt, riktigt bra i den starka återhämtningen efter pandemin. Investors vd Johan Forssell är nöjd, men ser också osäkerhetsfaktorer framöver.
Ekonomi • Publicerad 15 juli 2021
Investor har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Investor har släppt delårssiffror. Arkivbild.Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Investor slog Stockholmsbörsen under det senaste kvartalet. Totalavkastningen för Wallenbergsfärens maktbolag uppgick till 15 procent, jämfört med 7 procent för SIXRX avkastningsindex.

– Vi har haft en stark utveckling. Våra bolag fortsätter att leverera, säger han.

Annons

En del av framgången kan tillskrivas den starka återhämtningen, konstaterar han.

Faktorer som driver uppgången

– Vi ser ett antal faktorer som sammanfaller. Dels vaccinet, dels ett uppdämt behov, och så kraftiga stimulanser från regeringar och centralbanker. Det har spätt på uppgången.

Men det finns också hakar. Utbudet hänger inte med den starka efterfrågan, konstaterar han, och så är det Delta-varianten av viruset, som sprider sig i delar världen dit vaccinet inte nått. Sådant oroar, enligt Johan Forssell.

– Vårt fokus är att jobba aktivt med våra bolag och följa vad som händer och att vara förberedda för olika scenarier.

Räntan ett frågetecken

Ränteläget, och en eventuell inflation är också frågetecken i skyn som kan vara betydelsefulla för ett innehavsbolag som Investor. Om räntan stiger kan börsen påverkas negativt.

I USA syns ett inflationstryck nu under uppgången, konstaterar han, och frågan är vart det tar vägen.

– Är inflationen nu temporär eller inte? Skulle det visa sig att den inte är temporär så finns en risk att centralbanken tajtar till det. Men från vår sida spekulerar vi inte. Vi har en stark balansräkning, säger Johan Forssell.

Fakta: Investor i siffror

Substansvärdet för Investor uppgick den 30 juni till 658 748 miljoner kronor, eller 215 kronor per aktie. Under kvartalet har det skett en ökning om 33 180 miljoner kronor, motsvarande fem procent inklusive återlagd utdelning.

Totalavkastningen för Investors noterade bolag var 5 procent under kvartalet, och 25 procent fram till och med juni.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons