Annons

Irakiska milismän dödade i Syrien

Åtta milismän från den irakiska paramilitära gruppen Hashed al-Shaabi, Folkets mobiliseringsstyrkor, har dödats i ett flygangrepp i östra Syrien, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
Syrien • Publicerad 10 januari 2020
Albu Kamal, Syrien.
Albu Kamal, Syrien.Foto: 

– Oidentifierat flyg angrep fordon och vapendepåer i området Albu Kamal, och orsakade en kraftig explosion. Minst åtta irakier från Hashed dödades, säger Rami Abdel Rahman, chef vid oppositionella SOHR, som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien.

En talesperson för den USA-ledda militärallians som strider i Irak och Syrien nekar till att den skulle ligga bakom attacken.

Annons

Hashed al-Shaabi är en paraplyorganisation för irakiska milisgrupper som står Iran nära. Attacken sker i ett läge av starka spänningar mellan USA och Iran efter flera händelser som utspelat sig i Irak.

I december dödades 25 milismän från Hashed al-Shaabi i amerikanska flygangrepp, som var ett svar på raketattacker mot militärbaser i Irak som skördade en civilanställd amerikansk medborgares liv.

USA:s attack fick anhängare till milisgruppen att gå till attack mot den amerikanska ambassaden i Bagdad.

Några dagar senare, den 3 januari, beordrade USA:s president Donald Trump den drönarattack utanför Bagdad som dödade den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani och den irakiske milischefen Abu Mahdi al-Muhandis, en av de högsta ledarna inom Hashed al-Shaabi.

Iran svarade häromdagen med raketattacker mot amerikanska militärbaser i Irak.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons