Iranier höll minnesstund för kraschens offer
I kraschen omkom samtliga 176 ombord, varav 82 var iranier och 17 hemmahörande i Sverige. Khandan Bakhshi var på plats vid minnesstunden på Mynttorget:
– Jag är här i dag för att hedra de civila människor som dödades i den här flygplanskraschen som orsakades av missiler som regimen skjutit. Det här är en repetition av historien i Iran, säger hon till TT.
– En av mina väninnors släktingar var bland dem så det är väldigt sorgligt.
Irans luftvärn sköt av misstag ned flygplanet, uppger landets styre. Khandan Bakhshi tror inte på den förklaringen.
– Nej, det är inget misstag.
"Helt oacceptabelt"
Arash Marandi från organisationen Ungdomar för ett fritt Iran var också på plats. Han tycker det är viktigt att flygkraschen nu utreds och att man sätter press på Iran.
– Det är jättedystert. Det var ingen vanlig flygkrasch, det var en milisuppskjutning mot ett civilflyg. Det är helt oacceptabelt, säger han.
– Vi måste sätta press och få fram sanningen. Den iranska regimen brukar försöka dölja saker, sanningen kommer inte fram förrän man sätter press på dem.
Soraya Saadati från Iranska kvinnoföreningen fyller i:
– Vi vill skicka ett budskap till regimen i Iran – det här kommer vi aldrig att glömma eller förlåta, det här är ett till i raden av brott mot människor som regimen gör.
Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) stod bakom arrangemanget som var en kombinerad minnesstund och manifestation där flera organisationer deltog, bland andra Iranska kvinnosamfundet i Sverige och Ungdomar för ett fritt Iran.
"Sverige har ett ansvar"
Tal hölls och många tände ljus och lade ut blommor för att hedra flygkraschens offer.
Förutom att hedra och minnas de omkomna vill FFFI trycka på den svenska regeringen att agera och markera mot Iran. Föreningsordföranden Mojtaba Ghotbi anser att Iran är ansvarigt för kraschen och tror inte på den officiella förklaringen till nedskjutningen.
– Vi anser att detta inte var av misstag, utan det ligger i regimens natur. Direkt eller indirekt har den varit ansvarig för dessa människors död, säger han.
Han menar också att Sverige har ett ansvar att markera mot Iran efter det som hänt. Ghotbi vill att kraschen utreds av oberoende, internationella aktörer utan iransk medverkan.
– Sverige har haft en ganska mjuk politik gentemot Iran och försökt behålla relationen med den iranska regimen. Vi anser att Sverige också har ett ansvar gentemot människorna och bör ta i hårdare mot Iran, säger han.