Annons

Iranska OS-medaljören lämnar sitt hemland

Kimia Alizadeh är Irans enda kvinnliga OS-medaljör någonsin.
Nu har hon lämnat sitt land för att aldrig återvända, skriver hon på Instagram.
"Jag är en av miljoner förtryckta kvinnor i Iran som de har lekt med i åratal", skriver 21-åringen enligt CNN.
Taekwondo • Publicerad 12 januari 2020
Kimia Alizadeh efter att ha vunnit OS-brons i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016. Arkivbild.
Kimia Alizadeh efter att ha vunnit OS-brons i Rio de Janeiro, Brasilien, 2016. Arkivbild.Foto: Robert F. Bukaty/AP/TT

Det var under spelen i Rio 2016 som Kimia Alizadeh tog hem bronset i 57-kilosklassen för damer i taekwondo. En historisk medalj var därmed bärgad eftersom det var den första som någonsin erövrats av en kvinna från Iran.

I veckan har det dock gått rykten om att Alizadhe lämnat sitt hemland permanent för att bosätta sig någonstans i Europa – uppgifter som nu har bekräftats av huvudpersonen själv.

"Bara verktyg"

Annons

I ett långt inlägg på Instagram riktar hon hård kritik mot den iranska regimen och förklarar att hon inte längre tänker vara en del av ett samhälle där hon blir förtryckt som kvinnlig idrottsutövare.

"De tog mig vart de ville. Jag hade på mig vad de ville. Varje mening de befallde mig att säga repeterade jag. När det passade dem så utnyttjade de mig", skriver hon och tillägger:

"Jag var inte viktig för dem. Ingen av oss spelade någon roll för dem, vi var bara verktyg".

Alizadhe skriver vidare att hon "inte vill sitta vid ett bord av hyckleri, lögner, orättvisa och smicker" men att hon trots sin flykt "kommer fortsätta vara en dotter av Iran vart hon än tar vägen".

Stora protester

Alizadehs beslut fattades i samband med att stora protester spridit sig i Iran efter att det kommit till allmän kännedom att landet skjutit ned ett ukrainskt passagerarplan som just hade lyft från huvudstadens flygplats i Teheran.

176 människor dog i kraschen, varav 17 var bosatta i Sverige.

– Iran kommer att fortsätta att tappa fler starka kvinnor såvida landet inte lär sig att stärka och stötta dem, säger Morgan Ortagus, talesperson för USA:s utrikesdepartement, enligt CNN.

Pelle Strandman/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons