Annons

Iron Maiden-sångaren hedrad i Sarajevo

Musik • Publicerad 6 april 2019
Bruce Dickinson – heavy metal-sångare, pilot och nu även hedersmedborgare i Sarajevo.
Bruce Dickinson – heavy metal-sångare, pilot och nu även hedersmedborgare i Sarajevo.Foto: Eldar Emric/AP/TT

Heavy metal-bandet Iron Maidens sångare Bruce Dickinson har utnämnts till hedersmedborgare i Bosnien-Hercegovinas huvudstad Sarajevo, som tack för att han uppträdde i staden mitt under brinnande Bosnienkrig.

Dickinson hedrades under en ceremoni i Sarajevo på lördagen. Två och ett halvt decennium tidigare stod han på scen i den krigshärjade staden med sitt dåvarande band Skunkworks.

Annons

– Det krävdes mod och medmänsklighet för att komma till Sarajevo, en belägrad stad i ruiner, 1994 och vädja för ett slut på det värsta kriget i Europa sedan andra världskriget, sade en lokalpolitiker under hedersceremonin.

Själv säger sångaren att han bara gjorde "det enda musiker kan göra":

– Vi fick inte ett slut på kriget men vi fick folk att känna sig bättre för stunden.

Sarajevo var belägrat av serbiska styrkor i 44 månader, mellan april 1992 och februari 1996. Uppskattningsvis 10 000 människor i civilbefolkningen dödades under belägringen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons